Glas Hrvatske

14:00 / 06.12.2019.

Autor: Branka Pavić Blažetin

Gugan: Potrebna reforma hrvatskog školstva u Mađarskoj

Foto: ilustracija/wikimedia

Foto: ilustracija/wikimedia

Foto: - / -

Mnogi su izazovi pred Hrvatima u Mađarskoj. Predstavnici tamošnjih Hrvata imat će prigodu o njima govoriti pred saborskim Odborom za Hrvate izvan RH koji će uskoro održati tematsku sjednicu posvećenu hrvatskim manjinama, najavljuje čelnik Hrvatske državne samouprave u Mađarskoj Ivan Gugan. Za Program za Hrvate izvan RH govorio je i o dojmovima s nedavno održane sjednice Savjeta za Hrvate izvan RH.

Tijekom tri dana trajanja sjednice Savjeta za Hrvate izvan Reublike Hrvatske, održane u Varaždinu sredinom studenoga, posebno su obrađene teme glasovanja Hrvata izvan Republike Hrvatske, očuvanja hrvatskog jezika i kulture Hrvata, položaja i statusa Hrvata izvan Bosne i Hercegovine te suradnja s HRT-om. Predstavnici hrvatskih zajednica posebno su pohvalili izmjene zakona koje su iseljenicima olakšale dobivanje hrvatskog državljanstva.

Kao jednu od najuspješnijih sjednica dosad ocjenjuje ju potpredsjednik Savjeta, predstavnik za hrvatske manjine Ivan Gugan, ujedno predsjednik Hrvatske državne samouprave u Mađarskoj, političkog i administrativnog tijela tamošnjih Hrvata.

Za Program za Hrvate izvan RH govori o izazovima s kojima se suočava hrvatska zajednica u Mađarskoj. Reforma hrvatskog školstva i sustav upravljanja neki su od njih, ističe Gugan. Čelnik Hrvatske državne samouprave u Mađarskoj najavljuje tematsku sjednicu saborskog Odbora za Hrvate izvan RH posvećenu hrvatskim manjinama. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!