Glas Hrvatske

07:27 / 21.09.2021.

Autor: Branimir Njikoš

Grlić Radman u New Yorku istaknuo važnost uključivanja žena

Gordan Grlić Radman

Gordan Grlić Radman

Foto: Patrik Macek / PIXSELL

Šef hrvatske diplomacije Gordan Grlić Radman istaknuo je u ponedjeljak u New Yorku važnost uključivanja žena i razvijanja njihove uloge u "sudjelovanju i participiranju dogovora na međunarodnoj razini".

Ministar je jučer sudjelovao na konferenciji o zaštiti prava žena i djevojčica na kojoj se razgovaralo o problemima uključivanja žena i djevojčica, suočenima sa zločinima i kršenjem ljudskih prava osobito u Jemenu, Etiopiji, Siriji, a nedavno i u Afganistanu.


Grlić Radman je rekao da je potrebno razvijati ulogu žena u sudjelovanju i participiranju dogovora na međunarodnoj razini, jer su se takvi dogovori pokazali kao dugoročno održivi. Dogovori u Afganistanu, gdje nisu uključivane žene, zapravo karakteriziraju tu jednu situaciju isključivosti i to je ono što nije dobro, zaključio je Grlić Radman. 


Hrvatski ministar vanjskih i europskih poslova boravi u SAD-u od 19. do 25. rujna. Sudjeluje na 76. zasjedanju Opće skupštine Ujedinjenih naroda, a posjet SAD-u iskoristit će i za niz bilateralnih sastanaka te posjet hrvatskoj zajednici u New Yorku, Pittsburghu i Chicagu. 


Najavio je da bi u New Yorku trebao govoriti o situaciji u hrvatskom susjedstvu, prije svega o događajima u Crnoj Gori i apelirati na "nužnost" promjene izbornog zakona u Bosni i Hercegovini, a rekao je da je Hrvatska jako zabrinuta zbog svega što se događalo u Crnoj Gori. 


(HINA)

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!