Glas Hrvatske

14:56 / 25.09.2021.

Autor: Branimir Njikoš

Grlić Radman s predstavnicima gradske vlasti Chicaga razgovarao o Meštrovićevom spomeniku

Grlić Radman s predstavnicima gradske vlasti Chicaga

Grlić Radman s predstavnicima gradske vlasti Chicaga

Foto: snimka zaslona / mvep.hr

Šef hrvatske diplomacije Gordan Grlić Radman rekao je novinarima da su ga vijećnici grada Chicaga i zamjenik gradonačelnice uvjerili da uklanjanje spomenika Indijancima (Strijelac i kopljanik) Ivana Meštrovića nije izgledno.

- Danas sam iz prve ruke dobio od zamjenika gradonačelnice i vijećnika u gradskom vijeću informaciju kako u samom gradskom vijeću zapravo ne vlada raspoloženje da bi se taj spomenik maknuo - kazao je novinarima u Chicagu ministar Grlić Radman.


Spomenik je izrađen u Zagrebu te je 1928. godine postavljen na sadašnju lokaciju na ulazu u Grant Park u Chicagu. Ministar je istaknuo kako je Ivan Meštrović bio najveći hrvatski kipar i jedan od vodećih kipara u svijetu svoga doba te da je njegova umjetnost bila posvećena duhovnosti, poeziji i povijesti, kao i potrazi za slobodom. Odbijajući živjeti pod totalitarnim režimima, utočište je pronašao u SAD-u, gdje je živio i stvarao dugi niz godina, također postajući državljaninom SAD-a. Skulpture Ivana Meštrovića predstavljaju američke Indijance u njihovoj punoj snazi, ponosu, dostojanstvu i slavi, poštujući njihovo naslijeđe te je riječ o vrhunskim, svjetski poznatim remek-djelima i prepoznatljivim znamenitostima Chicaga.


Ministar Grlić Radman je rekao da je više puta postavio pitanje o Meštrovićevom spomeniku te dobio uvjeravanja da možemo gajiti optimizam i da nitko ne vjeruje da bi taj spomenik, takvog svjetskog značaja, bilo pametno micati. Istaknuo je da je Meštrovićev spomenik dio američke kulturne baštine i svojevrsni svjetski brand pored kojega se okupljaju mnogi turisti, a Chicago Bullsi slave svoje pobjede. 


- Prema tome to je brand Chicaga. Puno više su mi govorili o značaju tog spomenika, nego što sam mogao očekivati. To će biti jedna rasprava koja će istina duže trajati. Raspoloženje koje vlada upravo je takvo da nikome nije u interesu da se taj spomenik makne - izjavio je šef hrvatske diplomacije.


Ministar Grlić Radman napomenuo je i da su hrvatski diplomati odmah razgovarali s najvažnijim akterima inicijative. Istaknuo je kako je iz Centra američkih Indijanaca (American Indian Center) u Chicagu dobiveno pozitivno mišljenje o skulpturama te da je pohvaljen proaktivni pristup i otvorenost za raspravu o ovoj temi s hrvatske strane. Podršku za ostanak skulptura na trenutnoj lokaciji izrazili su i hrvatsko-američka zajednica Chicaga, čikaški nadbiskup te pojedini gradski vijećnici.


Ministar Grlić Radman se u Chicagu susreo se i s hrvatskom zajednicom u Chicagu. Zahvalio im je na velikoj novčanoj i humanitarnoj pomoći Hrvatskoj tijekom Domovinskog rata te na osvještavanju američkih i svjetskih političara o nužnosti priznanja Hrvatske.


- Koristimo svaku priliku izraziti zahvalnost. Da nije bilo pomoći hrvatske dijaspore u tim teškim trenucima, teško je predvidjeti u kojem bi smjeru išle sve te situacije vezane za priznanje Hrvatske - naglasio je šef hrvatske diplomacije.


Ministar je, također, održao i sastanak s glavnom rizničarkom Chicaga Marijom Papas, s kojom je razgovarao o Sporazumu o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja.


(mvep.hr)

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!