Glas Hrvatske

21:16 / 18.09.2022.

Autor: Glas Hrvatske

Grlić Radman: Hrvati u SAD-u naši neslužbeni promotori

Posjet Hrvatskoj katoličkoj misiji blaženog Ivana Merza

Posjet Hrvatskoj katoličkoj misiji blaženog Ivana Merza

Foto: snimka Facebook / Gordan Grlić Radman

Hrvati u SAD-u pridonijeli su međunarodnom priznanju Hrvatske i danas su njezini neslužbeni promotori, istaknuo je u New Yorku nakon sastanka s predstavnicima hrvatske zajednice šef hrvatske diplomacije Gordan Grlić Radman.

"Drago mi je da sam ovdje baš s hrvatskom zajednicom. Ovdje je Crkva svetog Ćirila i Metoda koju vode hercegovački franjevci, ovdje je i poznata hrvatska škola, koja već okuplja i treće generacije", rekao je novinarima Grlić Radman. U hrvatskoj zajednici postoji želja za očuvanjem hrvatskog nacionalnog, kulturnog i jezičnog identiteta, dodao je.


"Kao dokaz predanosti Vlade RH na jačanju veza domovinske i iseljene Hrvatske je pridruživanje Republike Hrvatske Programu izuzeća od viza (Visa Waiver Program). Ostvarenje ovog važnog vanjskopolitičkog cilja potvrda je odličnog partnerstva između Hrvatske i Sjedinjenih Američkih Država te će pridonijeti jačanju naših odnosa. Također, sporazum o ukidanju dvostrukog oporezivanja vitalni je sporazum koji će najviše pomoći poslovnim ljudima. Ojačat će suradnju i komunikaciju u poslovanju, uspostavit će se bolje veze poslovne zajednice te će pomoći Hrvatima koji se vraćaju u Hrvatsku, poglavito umirovljenicima", poručio je Grlić Radman na Facebooku. 

Poseban program u prostoru HKM u New Yorku

Poseban program u prostoru HKM u New Yorku

Foto: snimka Facebook / Gordan Grlić Radman

"Hrvati su dali veliki doprinos i napredak američkom društvu, svejedno ne zaboravljajući vlastite korijene, što je zapravo dvostruko bogatstvo; oni su naši neformalni promotori", kaže Grlić Radman. Američki Hrvati zalagali su se za priznanje Hrvatske te su širili istinu o hrvatskoj borbi za slobodu protiv velikosrpskog agresora; Hrvati u SAD-u pomogli su Hrvatskoj politički, kao i humanitarno, slanjem velike pomoći, poručio je šef hrvatske diplomacije. "Njihov intenzitet i ljubav nije prestala ni sada, ni nakon 30 godina hrvatske slobode", kazao je.

 posjet Hrvatskoj katoličkoj misiji blaženog Ivana Merza

posjet Hrvatskoj katoličkoj misiji blaženog Ivana Merza

Foto: snimka facebook / Gordan Grlić Radman

Podsjetio je i da je vlada u 2020. inicirala promjenu zakona o stjecanju hrvatskog državljanstva kojim je, kako je kazao, svim potomcima hrvatskog naroda olakšano stjecanje državljanstva.


Na pitanje o sudjelovanju bivše predsjednice Kolinde Grabar Kitarović u aktivnostima predsjednika Zorana Milanovića za vrijeme 76. skupštine UN-a u New Yorku, Grlić Radman je kazao da podržava "sve što ide u pravcu promocije hrvatskih nacionalnih interesa".


Grlić Radman boravi u Sjedinjenim Američkim Državama do 25. rujna. Na Općoj skupštini UN-a sudjelovat će od utorka, do petka, 23. rujna, a na marginama tog događaja susrest će se s mnogobrojnim kolegama iz Europe i svijeta, priopćio je ranije MVEP.


Ministar po završetku zasjedanja, u petak, 23. rujna, putuje u Pittsburgh gdje će se susresti s predstavnicima Hrvatske bratske zajednice, a dan kasnije odlazi u Chicago gdje će se susresti s predstavnicima gradskih vlasti i hrvatske zajednice, te namjerava posjetiti obližnje sveučilište Notre Dame u Indiani.


(HINA)

Srdačan doček u New Yorku

Srdačan doček u New Yorku

Foto: snimka Facebook / Gordan Grlić Radman

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!