Glas Hrvatske

08:00 / 10.03.2022.

Autor: Slavica Štefić

Gradonačelnik Zaprešića potpisao sporazum o suradnji s HNV-om

Toomislav Žigmanov i Željko Turk

Toomislav Žigmanov i Željko Turk

Foto: DSHV / -

Gradonačelnik Zaprešića i član Predsjedništva Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) Željko Turk potpisao je u ime grada u Subotici s Hrvatskim nacionalnim vijećem (HNV) u Srbiji sporazum o suradnji te je podržao Demokratski savez Hrvata u Vojvodini (DSHV) uoči travanjskih izbora u Srbiji.

Sporazum je institucionalizacija dugogodišnje suradnje HNV i grada Zaprešića u području kulture, obrazovanja i turizma, koji može pridonijeti jačanju veza Hrvata u Srbiji i njihove matične domovine, kao i većoj prepoznatljivosti povijesnog značaja bana Jelačića.


Najpoznatiji hrvatski ban rođen je u Petrovaradinu u Vojvodini, gdje je njegova rodna kuća i sjedište tamošnjih Hrvata, a živio je i pokopan je u Zaprešiću, koji baštini njegov lik i djelo.


Turk je prošli tjedan bio u dvodnevnom posjetu hrvatskoj zajednici tijekom kojega je poslije Subotice i Tavankuta posjetio Novi Sad i tamošnje Hrvate.


- Ban Jelačić je poveznica na kojoj, kroz raznovrsnu suradnju, želimo graditi i bolji položaj naših sunarodnjaka u Srbiji, izjavio je poslije potpisivanja ugovora u HNV-a Željko Turk.

Dodao je kako drži da je položaj Hrvata u Srbiji "u političkom smislu bremenit", kao što ni odnosi Hrvatske i Srbije nisu na zavidnoj razini.

- Mi s položajem Hrvata u Srbiji nismo zadovoljni. Posjet HNV-u i DSHV-u poruka je kojom se kroz političku borbu zalažemo da se taj položaj promijeni i poboljša, naveo je Turk.


Predsjednica HNV-a Jasna Vojnić zahvalila je gradonačelniku Zaprešića na potpori istaknuvši, povodom potpisivanja ugovora o suradnji, da je ban Jelačić za hrvatsku zajednicu u Srbiji važna povijesna ličnost, ali i da može biti poveznica srpskog i hrvatskog naroda.


Turku, kao visokom dužnosniku HDZ-a, zahvalio je i predsjednik DSHV-a Tomislav Žigmanov, naglašavajući njegovo višegodišnje zauzimanje za poboljšanje položaja Hrvata u Srbiji.


- Posjet Turka DSHV-u još je jedan dokaz da je ova stranka prepoznata kao partner svih relevantnih subjekata u Hrvatskoj, pa time i vladajuće stranke, izjavio je Žigmanov, koji je DSHV predstavio kao sestrinsku stranku HDZ-a.


Sporazum grada Zaprešiča i HNV-a o suradnji i potpora DSHV-u, reportažni prikaz Josipa Stantića.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!