Glas Hrvatske

14:36 / 08.06.2022.

Autor:

Gosti sa Šolte uveličali proslavu Dana državnosti RH u Bitoli

Šoltani na proslavi Dana državnosti RH u Bitoli

Šoltani na proslavi Dana državnosti RH u Bitoli

Foto: Sibela Alimovska, Nikola Najdovski, Sašo Ristevski / -

U organizaciji MHD Hrvatskog kulturnog centra “Marko Marulić” iz Bitole, održana je svečana proslava Dana državnosti RH. Obilježavanju 4. lipnja  bili su nazočni gradonačelnik Bitole Toni Konjanovski, gradonačelnik Resena Jovan Tozievski,  načelnik Općine Novaci Stevče Stevanovski, načelnik općine Šolta  Nikola Cecić Karuzić, članovi MHD HKC “Marko Marulić” te mnogi drugi uvaženi gosti.

U ime domaćina, nazočne je pozdravio koordinator MHD HKC "Marko Marulić" Branko Maretić, istaknuvši kako je sretan što se u normalnim uvjetima slavi Dan državnosti RH u Bitoli, koji je značajan za Hrvatsku i Hrvate ma gdje oni bili, pa tako i za njih, Hrvate u Bitoli i bitolskoj regiji.


Gradonačelnik Bitole Toni Konjanovski u ime grada domaćina čestitao  je Hrvatima u Makedoniji Dan državnosti te dodao kako je Bitola bila i bit će otvorena za sve Hrvate, bez razlike, ma koji god bio njihov razlog boravka u gradu, a on će uvijek rado posjećivati ovakve manifestacije kao prijatelj i kao ljubitelj klapske pjesme.


Načelnik općine Šolta Nikola Cecić Karuzić, u ime Općine Šolta i Hrvatske čestitao je Dan državnosti RH svim Hrvatima u Bitoli.

- Ovo naše večerašnje okupljanje je samo potvrda suradnje na području kulture, no osobno želim, a nadam se i vi, da budete što prije dijelom Europske Unije te da ovu suradnju proširimo I na ekonomskom polju, što je važno za svih. Isto tako vas pozivam da nas posjetite na našem otoku, koji je četrnaesti po veličini u Hrvatskoj, no za nas prvi po ljepoti!


Održano je i kraće predavanje o boravku oca hrvatske književnosti, na Šolti u kući don Dujma Balistrilića, Marka Marulića, po kojemu domaćin, Makedonsko-hrvatsko društvo i Hrvatski kulturni centar nosi ime. Predavanje su pratili prekrasni kadrovi otoka Šolte.


U godini kada Hrvatska obilježava 30 godina međunarodnog priznanja i uspostave diplomatskih odnosa te članstva u Ujedinjenim narodima, proslavu je uveličala svojom pjesmom, prekrasnim koncertom klapa Čuvite, što je bila kruna večeri.


Domaćine su počastile klapskom i obradama poznatih pjesama u kojima je publika uživala, a na repertoaru se našlo nekoliko izvedbi makedonskih pjesama. 


Nakon koncerta, načelnici i gradonačelnici su razgovarali o budućoj suradnji svojih gradova i općina.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!