Glas Hrvatske

12:00 / 24.04.2022.

Autor: David Rey

Gospodarski forum hrvatske dijaspore u Paragvaju

Šesti susret hrvatske dijaspore Južne Amerike

Šesti susret hrvatske dijaspore Južne Amerike

Foto: privatna arhiva / Paragvajsko-hrvatska gospodarska komora

U sklopu šestog Susreta hrvatske dijaspore Južne Amerike, u Asunciónu je organiziran gospodarski i trgovački forum na kojem su sudjelovale brojne delegacije izlagača Paragvajsko-hrvatske gospodarske komore, Vlade i gospodarstvenika Paragvaja, izlagači i gospodarstvenici Vlade Republike Hrvatske, hrvatskih gospodarskih komora, Argentine, Bolivije i Čilea, te Perua, Ekvadora i Sjedinjenih Država Države. Donosimo zaključke izlaganja nekih sudionika.

Ana Carolina Soljančić, članica upravnog odbora Paragvajsko-hrvatske gospodarske komore, organizatorica i voditeljica šestog Susreta hrvatskog iseljeništva, ističe zaključke gospodarskog foruma:

Južna Amerika je gospodarska i produktivna regija rastuće regionalne integracije i poboljšanja svoje infrastrukture i konkurentskih uvjeta za proizvodnju dobara i usluga, sa značajnim komparativnim prednostima u odnosu na druga svjetska tržišta.

Regija tržišta regionalne integracije poznata kao Mercosur i pridružene zemlje, najveće je južnoameričko regionalno tržište i najveće produktivno područje robe, proizvdnje dobara i usluga koje se prodaju u južnoameričkoj regiji ili se izvoze i na druga svjetska tržišta.

Paragvaj je zemljopisno središte Mercosura i također je najjeftinija zemlja za proizvodnju dobara ili usluga, proizvodnju u agroindustrijskim područjima, te ima posebne zakonske režime za promicanje ulaganja koja omogućuju ponovni izvoz proizvodnje uz ukupne poreze, samo 1 posto tih ulaganja pod režimom zvanim "Maquila".

Južna Amerika ključna je za svaku tvrtku iz bilo koje zemlje, da se uspostavi, proširi svoje proizvodne ili uslužne operacije, te da bi stekla nova regionalna ili izvanregionalna tržišta.


Mirjana Borić, iz Veleposlanstva Republike Hrvatske u Argentini, predstavila je Hrvatsku kao izvrsnu poslovnu platformu za ulazak u Europu. Osvrnula se na izglede i mogućnosti proširenja trgovine i industrijskih ulaganja i usluga između Paragvaja - Južna Amerika i Hrvatske - Europska unija. Hrvatska će ući u schengensku zonu, a zatim u eurozonu. Napomenula je da su najvažnije industrije petrokemija i proizvodnja alternativnih izvora energije. Sektor turizma i dalje je jedna od jakih strana gospodarstva.


Oscar Orué, iz paragvajske vlade, govorio je o paragvajskom sustavu poticaja za industrijska ulaganja i usluge s poreznim olakšicama i oslobađanjem od carina prema sustavu Maquila, pravilima o podrijetlu Mercosur-a (Brazil, Argentina, Paragvaj i Urugvaj) i posebnim zakonima o izuzeću za uvoz strojeva i industrijskih sirovina.


Federico Sosa Otero, iz Ministarstva industrije i trgovine Paragvaja, govorio je o pravnom i institucionalnom režimu vanjske trgovine u Paragvaju za olakšavanje trgovinskih, industrijskih i uslužnih ulaganja i njegovoj primjeni na slučaj Hrvatske i drugih zemalja od interesa za hrvatsku dijasporu. Između ostalih čimbenika, Paragvaj nudi značajne porezne prednosti u odnosu na druge južnoameričke zemlje. Maksimalna stopa poreza na dohodak je 10 posto, porez na dodanu vrijednost je 10 posto, ali za osnovne namirnice porez je 5 posto.

 

Dr. Daniel Nadinić, iz Argentinsko-hrvatske gospodarske komore, najavio je da su u Paragvaju potrebne hladnjañe, kao primjer zahtjeva ulaganja u zemlji. Budući da stočarstvo u Paragvaju predstavlja vrlo važan sektor, zbog svoje kvalitete paragvajsko meso se izvozi na Bliski istok. Govorio je o potrebi razvoja više cestovnih projekata, te da će proizvodi koji će se izvoziti u Europu imati koristi od fonda Europske unije za brodarske tvrtke. Do Zagreba se može doći kopnenim putem preko Hamburga i Rotterdama, ulaskom preko Rijeke.


Robert Jakubek, počasni konzul Republike Hrvatske u Santa Cruzu de la Sierra, sudjelovao je kao predstavnik bolivijskog gospodarskog izaslanstva. Istaknuo je što bi značio mogući projekt e-trgovine između Hrvatske i Južne Amerike, koji još treba razviti. Iznio je ideju za daljnju promociju među hrvatskim zajednicama u Južnoj Americi. Riječ je o mogućnosti da mala i srednja poduzeća mogu imati koristi od ulaganja u Hrvatsku i Paragvaj ili u druge zemlje hrvatskog iseljeništva u Južnoj Americi.


Dr. César Royg Arriola, rizničar Paragvajsko-hrvatske gospodarske komore ističe da Hrvatska ima značajan potencijal za gospodarsku i poslovnu suradnju s Južnom Amerikom kroz već osnovanih hrvatskih gospodarskih komora. Konkretno u Paragvaju čak imaju projekt tehnološko-industrijskog parka, u kojem hrvatske tvrtke imaju dodatne komparativne prednosti zbog sporazuma koji postoji s Paragvajsko-hrvatskom gospodarskom komorom, za sveobuhvatnu podršku hrvatskim tvrtkama koje se žele osnovati ili spojiti se s paragvajskim ili stranim tvrtkama koje se nastanjuju u tom mjestu.


Predsjednik Paragvajsko-hrvatske gospodarske komore Gustavo Glavinich bio je zadužen za završnu riječ susreta, podsjetivši na zajednička iskustva, zahvalivši općenito na sudjelovanju i pomoći.


Na kraju šestog Susreta hrvatske dijaspore Južne Amerike, najavljeno je da će se sedmi susret održati u Urugvaju u studenom 2023. godine.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!