Glas Hrvatske

10:00 / 09.03.2022.

Autor:

Gimnazija "Sveti Stjepan" u Kalači: Nastava na hrvatskom jeziku

Pročelje Gimnazije Sv. Stjepan u Kalači

Pročelje Gimnazije Sv. Stjepan u Kalači

Foto: snimka zaslona/facebook / -

Iako nekada čisto hrvatsko mjesto, u Kalači danas živi manja Hrvatska zajednica koju čine uglavnom doseljenici iz obližnjih sela Dušnoka i Baćina te još nekih sela iz Bačke. Od prošle godine, nakon višegodišnjih pokušaja, u Gimnaziji "Sveti Stjepan" pokrenuta je nastava na hrvatskom jeziku.

Gimnazija "Sv. Stjepan"/ "Szent István" u Kalači ima dugu povijest. Ovaj grad smješten je 142 km južno od Budimpešte i jedan od najstarijih gradova u Mađarskoj.  Školu je osnovao red pijarista,  red siromašnih redovničkih klerika Majke Božje za crkvene škole godine 1765. U kasnijem razdoblju održavanje gimnazije su preuzeli isusovci. 


Od  godine 1948.  skrbnik ustanove je država tj. bajski nastavni okrug. 


Nastava na hrvatskom jeziku


Nastava na hrvatskom jeziku u ovoj gimnaziji pokrenuta je godine 2021. To je bio dugo očekivani  potez jer gimnaziju pohađaju učenici iz racko-hrvatskih sela.


- Danas hrvatsku skupinu čine tek šest učenika, rekao je  ravnatelj škole koji  vuče korijene rackih roditelja iz Baćina. 


I ranije je bilo pokušaja pokretanja nastave na hrvatskom jeziku u Katoličkoj gimnaziji, no svi pokušaji su propali.


O Hrvatskoj nastavi n u gimnaziji "SV. Stjepan" Andrija Pavleković razgovarao je  s Angelom Šokac Marković, gostujućom nastavnicom i Marijom Ivo, predsjednicom Hrvatske narodne samouprave Kalače.


Nastava na hrvatskom jeziku u Gimnaziji "Sveti Stjepan" u Kalači

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!