Glas Hrvatske

07:47 / 14.12.2021.

Autor: David Rey

Gabriel Borić kandidat za predsjednika Čilea

Gabriel Borić u obiteljskoj kući kod Magellanovog tjesnaca

Gabriel Borić u obiteljskoj kući kod Magellanovog tjesnaca

Foto: Obitelj Borić / osobna arhiva

Gabriel Borić Font, član Zastupničkog doma Čilea za regiju Magallanes i čileanski Antarktik, prošao je put od studentskog vođe do predsjedničkog kandidata. 


Ljuba Borić Bargetto, dr. povijesti, profesorica i istraživačica migracijskih procesa na Sveučilištu Andrés Bello u Čileu, rođakinja Gabriela Borića Fonta, spominje hrvatsko podrijetlo svoje obitelji.


- Možemo istaknuti da su Ive Borić i Stoša Barišić imali šestero djece, sva rođena na Ugljanu, jadranskom otoku kod Zadra, koji je u to vrijeme pripadao Austro-Ugarskom Carstvu. Ta su djeca bila Šime (rođen 1860.), Ive (rođen 1863.), Mate, Tomo, Jakov i jedina kći Marija.


Bila su to teška vremena zbog ekonomske i političke situacije, pa su iz tog razloga najstariji sinovi Šime i Ive emigrirali u Čile, stigavši ​​u Magallanes oko 1885. godine, ubrajajući se među prvih deset hrvatskih doseljenika na čileanskom teritoriju.


Šime se 1890. godine u Punta Arenasu oženio s Casimirom Brunel, koja je preminula godinu dana nakon vjenčanja, nedugo nakon što je njihov sin jedinac Francisco postao prvi potomak hrvatskog doseljenika u Magellanu, upisan u matičnom uredu u Punta Arenasu. Šime se ponovno oženio Rosaurom Bulquén s kojom je imao osmero djece - rekla je Ljuba Borić.

Obitej Borić (Gabriel označen)

Obitej Borić (Gabriel označen)

Foto: Obitelj Borić / osobna arhiva

Dva brata, Šime i Ive, radili su u rudarstvu u potrazi za zlatom u različitim područjima, među njima u kanalu Beagle južno od Magallanovog tjesnaca.


- Ive se vratio u svoje rodno mjesto na otok Ugljan gdje se 1893. godine oženio Božicom Crnošijom Vučinom, rođenom 1874. godine. Otišao je u Punta Arenas, ali se ubrzo nakon toga vratio po suprugu i prvog sina Ivu Antu, rođenog u Hrvatskoj 1895. godine. Nastavio je raditi na poslovima izgradnje i popravka morskih plovila.


Ovaj brak je imao ukupno 11 djece: Ive Ante, rođen na Ugljanu. Ostala djeca rođena su u Punta Arenasu. Jedan od njih bio je Luis, moj i Gabrielov djed, rođen 1908. godine. Imao je četvero djece: Luis Javier Borić Scarpa (Gabrielov otac), María Angélica, Patricio (moj otac) i Beatriz. Imao je 17 unučadi i 10 praunučadi.


Luis Borić Crnošija bio je jedan od pionira u potrazi za naftom na tom području. Oženio se Magdalenom Škarpom Martinić, potomkom Hrvata. Otac joj je bio Toma Škarpa Kovačević, rođen u Starigradu na otoku Hvaru, a majka Marijana Martinić Jakasović, rodom iz Pučišća na otoku Braču. Najstariji od djece ovog braka, Luis Javier Borić Scarpa, oženio se Maríom Soledad Font Aguilera i dobili su troje djece: Gabriela, Simóna i Tomása Borića Fonta - ističe dr. Ljuba Borić.

Predsjednički kandidat Gabriel Borić Font član je Zastupničkog doma Čilea za regiju Magallanes i čileanski Antarktik.


- Tu se pojavljuje Gabriel Borić Font, praunuk hrvatskog pionira Ive Borića. Kao student Pravnog fakulteta Sveučilišta u Čileu, bio je predsjednik Studentskog zbora od 2011. do 2012. i jedan od glavnih vođa studentskih prosvjeda 2011.


U dva uzastopna mandata biran je u Zastupnički dom kao predstavnik regije Magallanes, prebivalište obitelji Borić: kao kandidat za Distrikt 60 za razdoblje 2014.-2018., a zatim za preimenovani Distrikt 28 za razdoblje 2018.-2022. Sudjelovao je u stvaranju Široke fronte (Frente Amplio), koalicije lijevih stranaka i pokreta.


2021. nominiran je kao predsjednički kandidat Društvene konvergencije (Convergencia Social), stranke koju je osnovao 2018. i Širokog fronta.


U srpnju 2021. Gabriel Borić postao je predsjednički kandidat koalicije Odobravam dostojanstvo (Apruebo Dignidad) za predsjedničke izbore 2021. o kojima će se uskoro odlučivati u drugom krugu.


Potomci Borića Barešića i danas žive na otoku Ugljanu. Dio obitelji imao je priliku putovati i jačati veze s rodbinom koja priča stare obiteljske anegdote, uključukući očuvanje nekadašnje obiteljske kuće, razmjenjujući fotografije, dokumente, pisma i obiteljske priče - naglašava dr. Ljuba Borić Bargetto.

Gabriel Boric s ocem

Gabriel Boric s ocem

Foto: Obitelj Borić / osobna arhiva

Luis Javier Borić Scarpa, ističe da je cijela obitelj jako ponosna na posao koji obavlja njegov sin Gabriel.


- Mogu reći da u školskim danima Gabriel je sudjelovao u Punta Arenasu u školi nogometa Hrvatskog sokola, a sada je član Hrvatskog kluba Punta Arenas. Svi mi cijenimo naše hrvatske korijene, koji se i dalje očituju na razne načine.


Gabriel i njegova dva brata bili su u Hrvatskoj prije 10-ak godina i upoznali su rodbinu iz 4 grane mojih djedova i baka: Borić iz Ugljana, Škarpa iz Starigrada s Hvara, Crnošija iz Ugljana i Martinić iz Pučišća s otoka Brača. Čak su odsjeli kod jednog Borića, koji mi je rođak, a posjetili su i kuću mog djeda Ive Borića, koji je s bratom Šimom stigao u Punta Arenas oko 1885. godine.


Moj djed Ive Borić bio je tragač za zlatom na dalekom otoku (Lennox), koji je južno od kanala Beagle i do kojeg je i danas teško doći. 2017. godine više od trideset njihovih potomaka otišli smo na taj otok i ostavili smo spomen obilježje ovim doseljenicima. Naravno, Gabriel je oduševljeno sudjelovao u tom putovanju i toj svečanosti.

Ive Borić Barešić

Ive Borić Barešić

Foto: Obitelj Borić / osobna arhiva

U spomen obilježju piše:


"Ivin put

Juan Ive Borić i njegov brat Šime, između 1885. i 1890. godine, došli su u ove daleke čileanske zemlje iz svog voljenog Ugljana, u potrazi za nečim nedostižnim. Tražili su zlato, stekli suverenitet, uspostavili veze i pustili korijenje.

Danas, u ime njihovih potomaka, nekolicina nas željelo je upoznati i doživjeti ovu geografiju.

Ovim svjedočanstvom, punim simbolike, odajemo im počast i izražavamo priznanje njihovoj ostavštini i divljenje njihovoj smjelosti, hrabrosti i odlučnosti. 

Lennox, veljača 2017”.


Luis Javier Borić Scarpa, zahvaljuje Glasu Hrvatske na interesu za upoznavanje njegove obitelji te naglašava da svi to itekako cijene.

Ivin put

Ivin put

Foto: Obitelj Borić / osobna arhiva

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!