Glas Hrvatske

10:21 / 28.05.2022.

Autor: Franjo Bertović

Freske Maksimilijana Vanke iznova oduševljavaju posjetitelje

Freske su zaštićene u Americi kao američko kulturno naslijeđe.

Freske su zaštićene u Americi kao američko kulturno naslijeđe.

Foto: vankamurals.com / vankamurals.com

Freske Maksimilijana Vanke u Hrvatskoj crkvi sv. Nikole u gradu Millvaleu zadivljuju svojim izgledom i potiču mnoge Amerikance u posjet izuzetnom svetištu.  Prošlog petka vrata crkve bila su otvorena za javnost, a odaziv je bio doista velik. Organizatori su nakon dvogodišnje stanke i opreza s korona virusom bili prezadovoljni jer su prikupljena dodatna sredstva za održavanje. 

Zapanjujuća je spoznaja kako su freske ostavljene kao dar novoj domovini Americi od ovog talentiranog umjetnika, ali skromnog čovjeka s istančanim osjećajima za socijalnu pravdu i pravicu radnih ljudi, kojima je i on pripadao. Kad ga je tadašnji župnik Albert Žagar pozvao da oslika unutrašnjost crkve radio je po 16 do 18 sati dnevno, da bi završio započeto i pripremio crkvu za dolazeću svečanost. Golemog talenta sa čvrstim radnim navikama i odgovornosti. To je najvjerojatnije ponio iz Hrvatskog Zagorja i svoje odgajateljice u ranoj mladosti Dore Jug. Mnoge su priče i stranice ispisane o ovom čovjeku, njegovom podrijetlu i uvijek će ostati nedorečene i zagonetne. Poznato je da je volio male ljude i "svoj Zagreb" u kojemu se osjećao najsigurnijim i opuštenijim te mu se često vraćao. "A mogao je živjeti bilo gdje u svijetu“ zapisao je Louis Adamić. Pronašao je partnerstvo s vlč. Žagarom, koji je isto u očima dolazećih doseljenika vidio strah od nepoznatog, osjećaj tuge za izgubljenim ili ostavljenim, ali s duhom odlučnosti za borbu, za život, vjeru i obitelj. 


Tijekom posljednjega desetljeća freske su obnovljene da bi se zaštitile od vlage, soli i drugih ugroza. Odbor iz Pittsburgha koji skrbi o freskama s grupom umjetnika, pregledao je svaki kvadratić unutrašnjosti crkve te dodao rasvjetu kako bi približio umjetnički uradak posjetitelju i potkrijepio umjetničku zamisao. A, prema izvješću odbora za čuvanje ovog Američkog nacionalnog blaga i jednih od "najboljih freski u Sjevernoj Americi", crkvu godišnje posjeti oko 4000 posjetitelja. Ako dolazite u Pittsburgh, ne propustite priliku posjetiti Hrvatsku crkvu sv. Nikole, izgrađenu davne 1900. godine i pogledati Vankino djelo.


Treba reći da jednom u mjesecu, vlč. Maurus Dolčić iz Washingtona DC, dolazi u Pittsburgh i održava misu na hrvatskom jeziku.

(Izvorni tekst: Franjo Bertović)

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!