Glas Hrvatske

13:06 / 07.03.2023.

Autor: °Snježana Jurišić°

Folklorne radionice Hrvata u Švedskoj

Hrvatski folkloraši u Švedskoj

Hrvatski folkloraši u Švedskoj

Foto: ustupljena fotografija / Martina Mihalic

Savez hrvatskih društava u Švedskoj bio je pokrovitelj trodnevnog folklornog događanja koje je od 3. do 5. ožujka 2023. održano u Göteborgu. Domaćin je bilo hrvatsko društvo Katarina Zrinski koje redovito održava probe i radionice iz područja tradicijske kulture, a ovaj seminar su organizirali kako bi uz pomoć folklornih stručnjaka iz domovine što bolje čuvali autohtonost našeg nacionalnog blaga – hrvatskog folklora.

Hrvatski Savez na čelu s Dianom Vukušić konstantno radi na očuvanju, unaprjeđenju i širenju hrvatske kulture i ova suradnja rezultat je dobrog povezivanja iseljeništva i domovine. U Göteborg su pristigla društva iz nekoliko švedskih gradova kao što je HKD Jadran iz Malmöa, Croatia iz Helsingborga, HD Ivan Meštrović iz Vestäråas te kulturno-umjetnička društva s domaćeg terena: tamburaški sastav Šokadija i Velebit iz Göteborga. 


Voditelj seminara bio je Ivica Ivanković koji je sa svojom radnom skupinom prenosio znanja voditeljima folklornih skupina, plesačima i tamburašima kroz praktične primjere plesa i pjesme, a radionice su bile potkrijepljene i teorijskim predavanjima o hrvatskim plesovima i pjesmama te običajima i drugim elementima tradicijske kulture kako bi se dobila cjelokupna slika o određenom etnokoreografskom području.


Vrsni stručnjak, Ivica Ivanković, profesor etnologije i poljskog jezika i književnosti, od rane je mladosti posvećen istraživanju i očuvanju naše narodne kulture i baštine. Svoja znanja je, osim etnološkom strukom, usavršavao i na Školi hrvatskog folklora koju je vodio dr. Ivan Ivančan. Škola se danas održava pod okriljem Hrvatske matice iseljenika, a pohode ju i članovi iz Švedske. Osim toga djelovao je i kao profesionalni plesač u Ansamblu narodnih plesova i pjesama Hrvatske LADO. 

Hrvatski folkloraši u Švedskoj

Hrvatski folkloraši u Švedskoj

Foto: ustupljena fotografija / Martina Mihalic

Na okruglom stolu i druženju s članovima hrvatskih društava u Švedskoj razgovarali su o izazovima s kojim se u svojem amaterskom radu susreću, no folklorist Ivanković je pohvalio rad društava koje nesebično i neumorno rade na očuvanju i promicanju ljubavi prema hrvatskoj tradicijskoj kulturi, prenoseći tu ljubav na nove naraštaje.


Voditelji folklornih skupina posebno su istaknuli negativan utjecaj pandemije na kulturni život hrvatske zajednice u Švedskoj, posebno na djelatnost kulturno-umjetničkih društava i rasipanje članova te na koji način privući nove mlade plesače i pjevače kako bi zadržali važnu ulogu u promociji i širenju kulturnih praksi u očuvanju hrvatskog jezika i kulture.


Ovo je bila prilika da se okupe istinski zaljubljenici u hrvatski folklor kojima je dana zadaća da svoja znanja prenose mlađim članovima, budućim voditeljima, te da se hrvatska društva još bolje povežu i umreže kako bi zajedno bili još jači i učinkovitiji. 

Hrvatski folkloraši u Švedskoj

Hrvatski folkloraši u Švedskoj

Foto: ustupljena fotografija / Martina Mihalic

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!