Glas Hrvatske

14:29 / 29.10.2021.

Autor:

Festival "Pjevajuća slova" u Moskvi

Okrugli stol u Moskvi

Okrugli stol u Moskvi

Foto: Nikola Šimić Tonin / osobna arhiva/ustupljena fotografija

U Moskvi je 25. i 26. listopada održan 13. međunarodni festival slavenske poezije "Pjevajuća slova". 

U sklopu Festivala održane su pjesničko-glazbene večeri u Muzeju Puškina i u Muzeju Tolstoja te je u Knjižnici inozemne literature održan okrugli stol pod nazivom "Vjernost i točnost umjetnosti pjesničkog prijevoda. 


Na Festival su pozvani pjesnici i prevoditelji iz Rusije te 8 slavenskih zemalja. Zbog problema povezanih s pandemijom iz inozemstva je došao samo hrvatski pjesnik i prevoditelj Žarko Milenić. Pročitao je pet pjesma iz svoje zbirke "Stara djeca" (2017.) koje je na ruski preveo Valerij Latinin i koje su uvrštene u zbornik objavljen uz Festival. Govorio je  i o prevođenju poezije i drugih književnih djela s ruskog, ukrajinskog, bugarskog, makedonskog i slovenskog jezika.


Milenić je na nedavno održanom festivalu "Zlatni vitez" u Moskvi dobio zlatnu diplomu kao značajni prevoditelj djela klasične i suvremen ruske književnosti.


(Nikola Šimić Tonin)


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!