Glas Hrvatske

13:46 / 30.09.2021.

Autor: David Rey

Festival hrvatskog filma u La Pazu

Michelle Brozović

Michelle Brozović

Foto: osobna arhiva/archivo personal / ustupljena fotografija

Hrvatska zajednica iz La Paza predstavlja prvi Festival hrvatskog filma online.


Priče o ponovnom okupljanju u poslijeratnom kontekstu, obiteljski sukobi, neočekivana putovanja i problemi s identitetom, neke su od tema Festivala hrvatskog filma online koji prikazuje Hrvatska zajednica La Paz Bolivija. Zahvaljujući zalaganju Michelle Brozovich, zajednica raspolaže s filmovima koji su prikazani u nekoliko zemalja Latinske Amerike.


U ovom ciklusu bit će prikazano pet filmova čiji je cilj otkriti nešto više o prošlosti i sadašnjost hrvatskog naroda, razumijevajući njegove kulturne procese u vrijeme rata i mira.


Ciklus predstavlja hrvatsku kulturu i identitet, kroz audiovizualni repertoar koji uključuje filmove priznate na nacionalnoj i međunarodnoj razini na raznim festivalima, s važnim nominacijama.


Na prvoj projekciji festivala predstavljen je film "Halimin put".


- Ja sam Carlos Rojas iz Hrvatske zajednice La Paz, Bolivija. S emocijama dijelim neke od rezultata prvih projekcija internetskog Festivala hrvatskog filma naše zajednice. Zahvaljujući zalaganju predsjednice naše zajednice, Patricie Ávile Kuljiš i članova odbora za kulturu, poput Michelle Brozovich, od hrvatskog veleposlanstva u Čileu dobili smo nekoliko hrvatskih filmova sa španjolskim titlovima. Putem digitalnoga alata Zoom prikazali smo film “Halimin put”, redatelja Arsena Ostojića. To je inspirativna priča o jednoj muslimanki s velikom željom da pronađe posmrtne ostatke svog sina, ubijenog u bosanskom ratu. Ovaj je film pomogao shvatiti velike žrtve naših predaka tijekom rata, kako bismo danas mogli živjeti sigurno. Nakon filma imali smo prostor za raspravu u kojoj su podijeljene perspektive i učenja pripadnika hrvatskih zajednica u Latinskoj Americi, poput Meksika, Čilea, Argentine, Paragvaja, Bolivije i drugih - ističe Carlos Rojas.


U ovom ciklusu prikazan je i film “Tajanstveni dječak”.


- U drugoj projekciji predstavili smo “Tajanstveni dječak”, redatelja Dražena Žarkovića. Priča je to o četrnaestogodišnjem dječaku, Koku i njegovoj skupini prijatelja, koji rješavaju jednu zagonetku za drugom. Uskoro će stići nova avantura kada u školu stigne učenik čudnog ponašanja. Njegova čuvana tajna počinje se otkrivati Koku, Tomu i Marijani, koji pokušavaju saznati tko je zapravo taj dječak. No, mogu li riješiti zagonetku koja je strašnija nego što zamišljaju? Ulaz na predstave slobodan je i otvoren za širu javnost, kako bi se ujedinile veze hrvatskih zajednica diljem svijeta i hrvatska kultura postala poznatija većem broju ljudi, nego pri prikazivanju filmova uživo. Hvala Glasu Hrvatske na prostoru - nističe Carlos Rojas.


Festival hrvatskog filma online održava se zahvaljujući trudu Michelle Brozovich. Bolivijska manekenka Michelle Brozovich hrvatskog je podrijetla, rođena je u La Pazu. Studirala je psihologiju na Bolivijskom katoličkom sveučilištu. Ona je i profesorica engleskog jezika. Michelle je radila za najvažnije dizajnere. 


- Ponekad ne cijene vaš rad, žele da sve radite besplatno ili bez odgovarajuće naknade. Ali imate i drugu stranu: upoznajete nevjerojatne ljude, vrlo talentirane i koji cijene ono što radite - Michelle kaže o svojoj karijeri.


Michelle želi biti glumica: - Želim početi glumiti. Imala sam priliku snimiti neke reklame za velike robne marke i tvrtke. Sada bih htjela ovaj posao proširiti i odvesti malo dalje - zaključuje Michelle Brozovich, članica odbora za kulturu Hrvatske zajednice u bolivijskom gradu La Pazu.

Festival hrvatskog filma u La pazu

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!