Glas Hrvatske

13:55 / 07.09.2021.

Autor:

Festival hrvatske kulture

Hrvati u Slovačkoj održali bogat kulturni program

Hrvati u Slovačkoj održali bogat kulturni program

Foto: HRT / HRT

Hrvati u Slovačkoj prošlog vikenda imali su bogat kulturni program. Dva društva iz Hrvatskog Jandrofa, Ljuljanka i Muško pjevačko društvo, svojim nastupima  obilježili su okrugle obljetnice, a u Devinskom Novom Selu po 32. put organiziran je Festival hrvatske kulture.

Izložba "30 godina Hrvatskog kulturnog društva u Slovačkoj"

Izložba "30 godina Hrvatskog kulturnog društva u Slovačkoj"

Foto: HRT / HRT


U subotu je u Muzeju hrvatske kulture u Slovačkoj otvorena izložbu "30 godina Hrvatskog kulturnog društva u Slovačkoj".


Obljetnica je zapravo bila prošle godine, ali zbog pandemije svečanost nisu mogli održati.


Na 11 panela govorili su o aktivnostima Udruge od samih početaka: o Festivalu hrvatske kulture u Devinskom Novom Selu, kongresima, kulturnim i folklornim skupinama te raznim publikacijama i hrvatskim ličnostima iz Slovačke.


U nedjelju je u Hrvatskom Jandrofu održan Hrvatski dan kao i 19. smotra zborova. Ondje je  folklorno društvo Ljuljanka slavilo 10. obljetnicu, a muško pjevačko društvo 30. obljetnicu postojanja.


Postavu Muzeja hrvatske kulture u Slovačkoj čine: zemljovidi, kršćanska književnost, graditeljstvo i kuće, svečana odjeća odraslih, plemićki i općinski grbovi, vezeni obredni tekstil, portreti plemića i drugih ličnosti. Mnogi potječu iz zbirka Povijesnog muzeja Slovačkog narodnog muzeja. Dokumentirana je povijest i kultura Hrvata u Slovačkoj od doseljenja Hrvata u Slovačku krajem 15. stoljeća pa sve do danas. Pored izložaka, muzej ima LCD zaslon na kojem se posjetiteljima projicira tematske filmove.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!