Glas Hrvatske

13:00 / 12.07.2022.

Autor: David Rey

Fernanda Pavisic predstavlja Cochabambu

Fernanda Pavisic

Fernanda Pavisic

Foto: osobna arhiva/archivo personal / ustupljena fotografija

Izbor ljepote Miss Bolivije 2022. održava se u gradu Santa Cruzu de la Sierra. Među natjecateljicama je i Fernanda Pavišić Rojas, Miss Cochabambe.


Fernanda Pavisic Rojas rođena je u Cochabambi 1999. godine, kći je Jorgea Pavisica i Verónice Rojas. Studentica je psihologije na Bolivijskom katoličkom sveučilištu.


Izabrana je za Miss Cochabambe 2022. Mediji ističu njezin dobar govor, pravilan ton glasa, izražen govor tijela, jasne poruke i vrlo dobru pripremu.


Fernanda kaže kako osjeća mješavinu emocija uz zahvalnost na podršci koju su joj pružali već dugo vremena. Ističe kako, bez obzira na rezultat, sudjeluje, uživa u novim iskustvima, učenjima, upoznaje mnoge ljude, a posebno ostale kandidatkinje za Miss Bolivije. 


Dodaje da ova situacija koju proživljava nije bila planirana, ali se osjeća jako sretno, uzbuđeno i motivirano, posebno ljudi koji je svakodnevno potiču da bude spremna za nove izazove i nove avanture. 


- Fernanda je vrlo osjetljiva osoba, ljubiteljica i vjerna braniteljica životinja - kaže Kathia Pavisic, članica Hrvatske zajednice La Paz.


Fernanda Pavisic je vrlo dinamična djevojka i izvanredna sportašica.


- Ona je vrlo stabilna mlada žena. Bila je televizijska voditeljica. Vrlo je nježna. Usvojila je zdrav način života, ne samo fizički nego i psihički. Odgojena je u ozračju poštovanja, kao u svakom hrvatskom domu, s točno određenim pravilima, iako ima slobodu kako bi se mogla razvijati kao osoba. Sebe definira kao snažnu i borbenu djevojku. Bavi se odbojkom i atletikom, pleše nacionalni ples caporales. To ju je naučilo odgovornosti i disciplini. Voli slušati druge, ima dosta socijalne osjetljivosti - kaže Bolivijka hrvatskog podrijetla.


Fernandini preci bili su Hrvati s otoka Brača: - Fernandini pradjed i prabaka Hugo i Drina Pavišić su iz Nerežišća na otoku Braču. Njezin djed Roberto Pavisic rođen je u Boliviji. Bio je istaknuti i cijenjeni član Hrvatske zajednice Cochabamba od njezina osnutka, priznati promicatelj sporta u gradu. Dvojica njezinih ujaka bili su prvi bolivijski prvaci u odbojci na pijesku i također postigli veliki međunarodni uspjeh.


Fernandin prapradjed, Nikola Pavišić Stanić, emigrirao je iz Hrvatske u Boliviju oko 1900. godine. Nastanio se u gradu Oruro, gdje je radio sa svojim bratom Antoniom. Bio je istaknuti član dobrovoljnih vatrogasaca grad Orura, pomogao je u nabavi i uvozu prvog vatrogasnog vozila u zemlji "Hrvatske pumpe".


- Zato Fernanda nosi taj hrvatski temperament u krvi, onaj borbeni, disciplinirani, prekaljeni karakter, s visokim osjećajem odgovornosti i nadasve sanjar. Što ju je dovelo do ostvarenja svih dosadašnjih ciljeva, kao i svi dobri potomci te krvi svojih predaka i što nosi s velikim ponosom. Fernandi od srca želimo svu sreću u ovom natjecanju. Ponosni smo na put koji je prešla do danas. A znamo da bi njezini preci bili ponosni da njihov lijepi potomak predstavlja zemlju koja ih je s toliko ljubavi primila, kojoj su posvetili cijeli svoj život poštenog i požrtvovnog svakodnevnog rada - ističe Kathia Pavisic Palacios, članica Hrvatske zajednice La Paz, Bolivija.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!