Glas Hrvatske

13:48 / 29.07.2022.

Autor: Violeta Kalić

Etno sastav Afion gostovao u Skoplju

Alfion u Skoplju

Alfion u Skoplju

Foto: Violeta Kalić / HRT

U sklopu tradicionalne manifestacije "Skopsko ljeto 2022" gostovao je etno sustav "Afion" iz Republike Hrvatske koji je održao koncert 25 srpnja u povijesnom prostoru "Suli an" koji tijekom godine koristi Fakultet likovnih umjetnosti.

Sinteza tradicijskog i suvremenog velikim dijelom inspiriranog tradicijskim melosom Balkana i pretočenog u jazz varijacije oduševila je brojnu publiku. Makedonski glazbeni folklorni idiomi su u različitim aranžamanima obuhvatili poznate teme koje su nadahnuto ispunili Lidija Dokuzović- vokalistica, Danijel Maoduš na gitari, Aleksdandar Jovevski na makedonskom tradicijskom puhačkom instrumenti - kavalu, a švedski glazbenik Jesper Nordeberg na kontrabasu i Ratko Dautovski na perkusijama su bogatom ritmikom nadopunili dojmljivo strukturirani ugođaj.


- Kad smo počeli bili smo jedini koji nisu svirali isključivo hrvatski etno - ističe Lidija Dokuzović, osnivačica brojnih sustava i zborova koji i nadalje aktivno djeluju.


Nastup je bio povod i za promociju njihovog trećeg albuma naslovljenog "Treći bilbil" te su pored pjesama s novog albuma izveli i neke od starijih i poznatih hitova. Kontrabassist Jasper Nordberg je aktualan i na jazz-sceni Malmoa i Copenhavena, ali pokazuje i veliko zanimanje za glazbu Balkana. Danijel Maoduš je i gitarist i aranžer, koaranžer, svira akustični gitaru u Hrvatskoj i etno world folk u sustavima Afion, Kazan Dunja Kneble / Kolo lira.  Nastupa u živo, ali radi i studijska snimanja. Sklada glazbu i za dokumentarne filmove, većinom za Hrvatsku Radioteleviziju. Sklon je eksperimentiranjima s glazbenim izričajima u sintezi tradicijskog i suvremenog. Ratko Dautovski je sin virtuoza Dragana Dautovskog koji diljem svijeta slavi etnos iz baštine R.S. Makedonije pretočen na osebujan način u bogato strukturirane aranžmane koji dojmljivo i nadahnuto, neposredno obuhvaćaju bogatu riznicu autohtone tradicijske makedonske glazbe pretočene u najrazličitije ekspresije glazbenih idioma.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!