Glas Hrvatske

15:52 / 28.09.2021.

Autor: Tomislav Šikić

Eichmann u Jeruzalemu na Sirenos festivalu u Vilniusu

Predstava "Eishmann u Jeruzalemu"

Predstava "Eishmann u Jeruzalemu"

Foto: ZKM / ustupljena fotografija

Ansambl Zagrebačkog kazališta mladih gostuje na međunarodnom kazališnom festivalu u Litvi, 28. i 29. rujna, s predstavom Eichmann u Jeruzalemu. Riječ je o na Sirenos festivalu u Vilniusu, najvećem litavskom kazališnom događaju koji nastoji predstaviti provokativno, izazovno, suvremeno europsko kazalište.

ZKM je u Vilniusu uvršten u vrh međunarodne kazališne selekcije. Projekt "Eichmann u Jeruzalemu" u režiji Jerneja Lorencija propituje banalnost zla i pitanja težine savjesti.


"Eichmanna u Jeruzalemu" kritičari su u Hrvatskoj proglasili najvažnijim kazališnih događajem u 2019. kada je predstava premijerno izvedena.


Glume: Katarina Bistrović Darvaš, Pjer Meničanin, Frano Mašković, Vedran Živolić, Lucija Šerbedžija, Rakan Rushaidat, Dado Ćosić, Mia Melcher.


"Počasni član umjetničkog vijeća Sirenos festivala je redatelj Oskaras Koršunovas koji slovi za veleposlanika litavskog kazališta bez kojeg je suvremeno kazalište nezamislivo. Koršunovas hrabro govori o neugodnim pitanjima sadašnjosti te o nacionalnim iskustvima i manama. Sa svojim je ostvarenjima otišao na najveće i najvažnije festivale. Dobitnik je Nacionalne nagrade za kulturu i umjetnost i dobitnik Švedskog reda polarne zvijezde i Francuskog reda umjetnosti i književnosti, kao i Zlatnog križa zasluga poljskog predsjednika. Njegov dar Litvi je međunarodni kazališni festival Sirenos koji se u jesen održava u Vilniusu i već je postao tradicija. Oskaras Koršunovas je umjetnički ravnatelj nacionalne drame u litavskom Nacionalnom dramskom kazalištu, a 2023. i hrvatska kazališna publika moći će gledati Koršunovasov rad u koprodukciji ZKM-a i Dubrovačkih ljetnih igara", stoji u najavi gostovanja ZKM-a.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!