Glas Hrvatske

16:34 / 23.07.2021.

Autor: David Rey

Dvjesto godina neovisnosti Perua

Lima - Plaza Mayor.

Lima - Plaza Mayor.

Foto: Privatna arhiva / HRT

Ana María Kuljevan, počasna konzulica Republike Hrvatske u Limi, opisuje proslavu dvjestote godišnjice neovisnosti Perua.

- Ove 2021. godine Republika Peru slavi 200 godina neovisnosti. Nažalost, zbog pandemije, ovi se državni blagdani ne slave onako kako je planirano, a važne aktivnosti se ne mogu provoditi, kao što se dogodilo tijekom proslave stote obljetnice 1921. godine kada je Augusto Leguía bio predsjednik.


U toj proslavi nekoliko je europskih zemalja darovalo spomenike i uljepšalo Limu. Nijemci su donirali toranj sa satom u Sveučilišnom parku, Talijani Muzej umjetnosti, Englezi stari drveni stadion, Francuzi Kip slobode, Španjolci Maurski luk, Belgijanci Spomenik radu.


- Za državne praznike po zakonu sve kuće i javne prostorije moraju na svojim pročeljima izvjesiti peruansku zastavu, slaveći tako Dan neovisnosti 28. srpnja i Dan oružanih snaga i nacionalne policije 29. srpnja - opisuje Ana Maria Kuljevan.


Peru s velikim ponosom slavi državne praznike.

- Tijekom blagdana slavi se “peruanski nacionalni ponos”, kojeg karakteriziraju svjetski poznata kuhinja, biološka raznolikost, kultura, rase, jezici, glazba, tipični plesovi i ljudi.

Obitelji obično iskoriste ove praznike koji su neradni dani, za putovanje i obilazak zemlje, jer ti datumi se podudaraju sa zimskim školskim praznicima. To nam daje priliku da posjetimo različita mjesta na ogromnom nacionalnom teritoriju, obalu poput Máncore, planinu poput Arequipe, Cuzco sa svojim veličanstvenim Machu Picchuom ili prašumu, poput Iquitosa i njegove impozantne Amazone ili Tarapota - ističe počasna konzulica Hrvatske u Limi.

Peru je prepoznat kao jedna od najboljih svjetskih kulinarskih destinacija.


- Tradicionalne aktivnosti za ove blagdane u Limi su posjet povijesnim, umjetničkim, pretkolumbovskim ili antropološkim muzejima, biti na gastronomskim sajmovima u cijelom gradu, vidjeti utrke konja na Džokej klubu ili gledati vojnu paradu. Na gastronomskim sajmovima ideja je kušati pomalo od svega, jela poput riže s piletinom, lomo saltado (govedina s ljutom paprikom), causa rellena (pire krumpir s ljutom paprikom punjen tunom), ceviche (sirova riba u soku limete), papa a la huancaína (krumpir u umaku od sira i čilija) ili ají de gallina (pileći paprikaš) i nazdraviti nacionalnim pićem pisco sour ili ukusnom osvježavajućom chicha morada. A zašto ne, izaći iz vječne dijete i uživati u peruanskim slasticama - naglašava Ana María Kuljevan.

Ana María Kuljevan, počasna konzulica RH u Limi.

Ana María Kuljevan, počasna konzulica RH u Limi.

Foto: Privatna arhiva / HRT

Dvoje istaknutih Hrvata su na popisu veleposlanika marke Peru.


- Ove se godine obilježava 10. godišnjica stvaranja Brenda Peru po nalogu Ministarstva vanjske trgovine i turizma. Napravili su popis veleposlanika za brenda Peru, to su ljudi koji u svom području poslovanja ili djelovanja promoviraju Peru u inozemstvu, dajući povoljni imidž zemlji.

Na ovom su popisu dvoje istaknutih Hrvata, Sofía Mulanovich, svjetska prvakinja u surfanju i Ivan Kisic, poznati i vrlo nadareni kuhar, koji je nažalost preminuo u prometnoj nesreći u dobi od 35 godina, a kojeg ću zauvijek pamtiti po slasnoj i kreativnoj kuhinji. Nadamo se da ćemo peruanske državne praznike sljedeće godine proslaviti ukusnim obiteljskim ručkom, uz tipičnu peruansku hranu i plesnu glazbu.


Iz ove prelijepe zemlje upućujem srdačne pozdrave svim svojim sunarodnjacima u Hrvatskoj i širom svijeta, slaveći multikulturalni, višejezični, slobodni i neovisni Peru.

Živio Peru i živjela Hrvatska - ističe gđa. Ana María Kuljevan, počasna konzulica Republike Hrvatske u Limi, Peru.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!