Glas Hrvatske

13:06 / 16.09.2023.

Autor: Glas Hrvatske

Dvije nagrade "Kronici seoske ljubavi" na Festivalu duodrame u Topoli

Dodjela nagrada u Topoli

Dodjela nagrada u Topoli

Foto: Teatar Rugantino / ustupljena fotografija

Nakon što je Rugantinova "Kronika seoske ljubavi" krajem 2022. osvojila Nagradu hrvatskog glumišta za dramski tekst (Ivan Vidić), ovog mjeseca osvojila je dvije nagrade na Festivalu duodrame u Topoli, u Srbiji - Nagradu za najbolju predstavu i Nagradu za najbolju glumicu.

Sreten Mokrović i Gordana Gadžić

Sreten Mokrović i Gordana Gadžić

Foto: Teatar Rugantino / ustupljena fotografija

Prenosimo izvorna obrazloženja žirija zašto su dodijelili nagrade "Kronici seoske ljubavi" i Gordani Gadžić:


"Predstava Kronika seoske ljubavi bavi se iskonskom ljudskom potrebom za ljubavlju u vremenu ljudske usamljenosti i otuđenosti. Zahvaljujući originalnoj dramskoj priči, inteligentnim i osmišljenim redateljskim rješenjima, a posebice  glumačkom preciznošću i uvjerljivošću lako se uspostavila veza između nadahnutih glumaca i znatiželjne i odnjegovane publike."


"Gordana Gadžić je maestralno odigrala ulogu Ljubice koristeći se najsuptilnijim, inteligentnim i duhovitim glumačkim sredstvima kao i vrhunskim glumačkim umijećem. Opčinila je publiku emotivnošću i uvjerljivim autentičnim fizičkim transformacijama."


 - "Kronika seoske ljubavi" jedno je lijepo unutarnje putovanje dvoje ne više mladih ljudi. Ljepota i pitoresknost Vidićevog jezika, rečenice koje Ljubica i Milivoj jedno drugome upućuju, meni su još uvijek tako uzbudljive, uvijek se smijem kad se sjetim nekih rečenica. Izvedba u Topoli bila je posebna jer mi je bila prva izvedba nakon loma ruke. Osjećala sam se kao neka malo drugačija Gordana i nisam znala kako će se to odraziti na Ljubicu. Ali pozvani smo na Festival i tu nije bilo uzmaka. No, već na početku smo shvatili da idemo jako dobrim putem i da nas je publika jako dobro prihvatila. Sa Sretenom ste uvijek nekako sigurni na sceni, on je stalno tu, usmjeren na svoju partnericu s kojom gradi ulogu, jedan tako lijepo jednostavan odnos. Puno mi znače sve tri nagrade. Znači mi da su konačno u HDDU-u primijetili da Rugantino radi dobre predstave. Za Topolu mi je posebno drago kao beogradskoj glumici koja već 30 godina živi u Zagrebu. Uvijek kad imamo gostovanje u Srbiji, posebno sam osjetljiva, radosna i ispunjena. A još kad nas i nagrade za to, za najbolju predstavu i najbolju glumicu, a kasnije sam čula da je i Sretenu zamalo izmakla nagrada za najbolju mušku ulogu, onda sam baš jako, jako zadovoljna - osvajanje nagrade i predstavu prokomentirala je Gordana Gadžić.


- "Kronika seoske ljubavi" jako nam je lijepo prihvaćena kako u Zagrebu, u Maloj dvorani Vatroslav Lisinski, tako i na svim gostovanjima - imali smo prošle godine veliku ljetnu turneju, a ovogodišnju smo nažalost morali prekinuti jer je moja glumačka partnerica slomila ruku. Gdje god smo bili publika nas je jako lijepo primila, ali zadnje gostovanje uvijek ostaje najjače u sjećanju. U Topoli su nas izuzetno lijepo dočekali, a osvojili smo i dvije nagrade. Gordanina i moja glumačka suradnja prošla je kroz razne faze i kako se sada približavamo 50. izvedbi mogu reći da imam veselje i zadovoljstvo komunicirati i raditi s kolegicom koja je izuzetna glumica s osjećajem za mjeru i za partnera i to se u našoj predstavi i vidi. Naravno da nagrade djeluju stimulativno, a vjerujemo da će publika sad s još većim zanimanjem doći pogledati "Kroniku seoske ljubavi" - o dojmovima iz Topole, predstavi i nagradama govori Sreten Mokrović, Kroničarski Milivoj. 


Publika će "Kroniku seoske ljubavi" ove jeseni moći pogledati u Zagrebu 27. listopada u Lisinskom, a na gostovanja se sprema u Novsku, Dubrovnik, Herceg Novi, Kolašin...

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!