Glas Hrvatske

12:23 / 17.08.2021.

Autor: Damir Ljubičić

Dužijanca u Baji – ljubav ne poznaje granice

Sudionici Dužijance u baji

Sudionici Dužijance u baji

Foto: Damir Ljubičić / HRT

Na kraju svake žetvene sezone bački Hrvati već više od sto deset godina obilježavaju svetkovinu, koju su nazvali Dužijanca, koja je zapravo zahvala Bogu za plodove zemlje. Prije tri godine Dužijanca je po prvi put upriličena u Zagrebu, a ove u Mađarskoj, u Baji. Dužijancu u Baji zajednički su organizirali tamošnja Hrvatska državna samouprava te Kulturni centar Bačkih Hrvata.

U subotu 14. kolovoza, zajedno sa svojim gostima organizatori su obišli Bunjevačku zavičajnu kuću, a u prostorijama Kulturnog centra bunjevačkih Hrvata otvorena je izložba koja govori o načinu odijevanja u 19. i početkom 20. stoljeća u Baji. Organiziran je i kulturni program u kojem su nastupili članovi udruga "Bunjevačko kolo" i "Matija Gubec" iz Tavankuta.


Na blagdan Uznesenjenja Blažene Djevice Marije na nebo 15. kolovoza, manifestacija je nastavljena svečanom svetom misom koju je predvodio mons. dr. sc. Slavko Večerin, biskup subotički, koji nije krio svoje zadovoljstvo.


- Drago mi je da sam danas mogao biti nazočan ovoj prezentaciji i da sam kao biskup mogao predslaviti ovo sveto misno slavlje kojim smo dragom Bogu dali zahvalu za ovogodišnju žetvu i ovogodišnji rod kruha - istaknuo je biskup subotički.

Dužijanca u Baji

Dužijanca u Baji

Foto: Damir Ljubičić / HRT

Uslijedio je svečani mimohod hrvatskih kulturno-umjetničkih društava iz Hrvatske i Mađarske od crkve Svetog Antuna Padovanskog do trga Toth Kalman gdje su bandaš i bandašica gradonačelnici grada Klari Nyirati predali kruh. Neposredno prije predaje kruha nazočnim gostima su se obratili i nazočni zvaničnici, a među njima i dr. sc. Milan Bošnjak, izaslanik predsjednika Vlade Republike Hrvatske Andreja Plenkovića i državnog tajnika Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske Zvonka Milasa.


- Uvijek je zadovoljstvo sudjelovati u Dužijanci. Uvijek je zadovoljstvo vidjeti mlade ljude koji u jednoj novoj formi pokazuju kako su njihovi i naši preci radili svoj odnos prema žitu, prema kruhu, prema samom sebi. Također, veliko je zadovoljstvo vidjeti tradicionalnu povorku u Subotici, prije dvije godine u Zagrebu i sada ovdje u Baji, u mađarskom dijelu Bačke, gdje se pokazalo da granica koja postoji između Hrvata u mađarskoj i Srbiji zapravo povezuje i otvara perspektivu susreta, zajedništva, a Dužijanca i jeste poziv na zajedništvo i na zahvalnost - istaknuo je Bošnjak.

Dužijanca u Baji

Dužijanca u Baji

Foto: Damir Ljubičić / HRT

Vlč. Andrija Anišić, predsjednik udruge "Dužijanca" iz Subotice prisjetio se riječi biskupa Antunovića, koji je kazao: "Kipimo od ljubavi prema Dužijanci, prema svom narodu i prema našim običajima.”


- I zato moramo ići dalje i još negdje pokazati ovu ljepotu - kazao je mons. Anišić i najavio Dužijancu u Mostaru iduće godine.

Dužijanca u Baji

Dužijanca u Baji

Foto: Damir Ljubičić / HRT

Nakon dvodnevne manifestacije najumornija, ali istovremeno i najzadovoljnija osoba u Baji bila je Angela Šokac Marković, predsjednica ovdašnje Hrvatske državne samouprave:


- Nakon dugih dogovora i organizacijskih poslova uspjeli ostvariti ovu lijepu priredbu, koju smo dogovarali dvije godine, prošla godina nam je izostala zbog pandemije. Kao što je danas biskup tijekom mise rekao kako ljubav nema granica, tako i mi, iako razdvojeni granicom, i s jedne i s druge strane. Bačka kuca istim srcem i svi ti običaji koji se događaju u Subotici, događaju se i tu kod nas. Ovo je bio jedan povod kako bismo razmislili da i mi u našoj regiji napravimo sličnu manifestaciju - zaključila je predsjednica Hrvatske državne samouprave u Baji Angela Šokac Marković.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!