Glas Hrvatske

10:33 / 24.03.2023.

Autor: Slavica Štefić

"Dužijanca" ove godine proslavit će se i u Mostaru

Radni sastanak

Radni sastanak

Foto: snimka zaslona/facebook / .

Nakon što se "Dužijanca" proteklih godina proslavila u Zagrebu, Baji i Novom Sadu, ove godine priprema se i u Mostaru. Tim povodom 17. ožujka održan je radni sastanak predstavnika Hrvatske državne samouprave u Mađarskoj, Saveza Hrvata u Mađarskoj i UBH Dužijanca.

Na sastanku su bili predsjednik HDS Ivan Gugan, dopredsjednica Angela Šokac Marković, predsjednik SHM Joso Ostrogonac, i predstavnici UBH Dužijanca mons. Andrija Anišić, Ljiljana Dulić i Marinko Piuković, a  razgovaralo se o organizaciji "Dužijance", svetkovine završetka žetve koja se u Subotici organizirano slavi više od 100 godina. Ona je nastala u salašarskim obiteljima bunjevačkih Hrvata kao zahvala Bogu za završetak žetve.


Posljednjih godina se proslava "Dužijance", osim središnje proslave u Subotici, prigodno organizira i u drugim gradovima. 


"Dužijanca" je tako održana 2018. godine u Zagrebu, 2020. u Baji (Mađarska), a 2022. godine u Novom Sadu.


Iz Udruge ove godine planiraju proslaviti "Dužijancu" u Mostaru. U srpnju  žele okupiti sve Bunjevce kako bi zajedno došli u Hercegovinu odakle su i potekli. 


Program ove manifestacije uključuje svetu Misu u Katedrali, folklornu večer i još kulturnih sadržaja.Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!