Glas Hrvatske

10:35 / 31.05.2019.

Autor: Branimir Njikoš

DSHV o izvješću EK za Srbiju

Tomislav Žigmanov, predsjednik DSHV-a (Foto: Marko Mrkonjic/PIXSELL)

Tomislav Žigmanov, predsjednik DSHV-a (Foto: Marko Mrkonjic/PIXSELL)

Foto: - / Pixsell

Demokratski savez Hrvata u Vojvodini pozdravlja pozitivne aspekte Komisijinog izvješća o napretku Srbije, no upozorava na nerješavanje ključnih pitanja važnih za hrvatsku zajednicu u Srbiji.

Izvješće Europske komisije o napretku Srbije u europskim integracijama za 2019. godinu donosi pozitivne pomake kad je riječ o jačanju tržišnoga gospodarstva i spremnosti Srbije da odgovori na ekonomska gibanja, smatraju u Demokratskom savezu Hrvata u Vojvodini. Ono na što treba upozoriti tiče se poštivanja ljudskih i manjinskih prava koja u Srbiji ipak nisu na dovoljnoj razini, donosi se u priopćenju koje potpisuje predsjednik DSHV-a Tomislav Žigmanov.

Izvješće ne razjašnjava pojedinačne probleme zajednice  

- Kada je riječ o položaju nacionalnih manjina, valja istaknuti kako se u samome izvješću ono tematizira unificirano te se ne vide problemi svake zajednice ponaosob. Za hrvatsku zajednicu takav se pristup čini prijepornim, jer kao nova nacionalna manjina ima svoje posebne probleme – od isključenosti u sudjelovanju u procesu donošenja odluka, preko podzastupljenosti u tijelima uprave do velike etničke distance i raširenih negativnih stereotipa - ističe se u priopćenju DSHV-a.

Hrvatsku manjinu posebice pogađa problem nerazmjerne participacije, što je točno navedeno u izvješću, kažu u DSHV-u. Iako je Srbija pokrenula Akcijski plan za zaštitu nacionalnih manjina, istodobno se postavlja i pitanje učinkovitosti njegovih mjera, upozoravaju.

Ne rješavaju se zločini nad Hrvatima u Srbiji  

Navode primjer neosnivanja Vijeća za međunacionalne odnose pri lokalnim samoupravama koja nisu formirana u svim multietničkim općinama, uključujući i ona u kojima Hrvati žive u znatnom broju.

- Za hrvatsku manjinu posebice je važan i dio Izvješća koji se odnosi na deficite u procesuiranju ratnih zločina iz 90-ih godina prošloga stoljeća, budući da smo svjedoci kako srbijanske institucije nedovoljno čine na planu pravnog razrješenja zločina počinjenih nad Hrvatima u Srbiji – donose u priopćenju.

Srbija ne primjenjuje sve odredbe sporazuma o uzajamnoj zaštiti manjina  

Europska komisija smatra da Srbija postupa konstruktivno u bilateralnim odnosima dviju zemalja, no DSHV naglašava da Srbija više od desetljeća ne primjenjuje sve odredbe sporazuma o uzajamnoj zaštiti manjina. O tim se problemima govorilo i u protekla dva izvješća, ističu, no zabrinjava što srbijanske institucije i dalje nisu započele njihovo rješavanje.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!