Glas Hrvatske

13:33 / 01.06.2022.

Autor: Snježana Herek

Drugi koncert 3. CRO-ArT Festivala hrvatske glazbe u Beču

Kvartet glazbenika WISE ansambla

Kvartet glazbenika WISE ansambla

Foto: Snježana Herek / Glas Hrvatske

"Impeach Kitsch", bio je drugi od ukupno tri koncerata CRP-ArT Festivala suvremene hrvatske glazbe u Beču, koji je oduševio publiku, uglavnom Austrijance, u prekrasnoj bečkoj Starogradskoj vijećnici. Na programu su bila djela suvremenih hrvatskih i austrijskih skladatelja: Emila Cossetta, Frane Paraća, Igora Kuljerića, Margarete Ferek Petrić, te Johanne Doderer, Gabriele Proy i Meinharda Ruedenauera.

U sjajnom glazbenom izdanju predstavili su mladi glazbenici međunarodnog ansambla WISE iz Beča, među njima i volinistica Andrea Nikolić, koja nastupa, ravnateljica je Ansambla i umjetnička voditeljica CRO-ArT festivala.


U ovoj višestruko, zahtjevnoj ulozi odlično se snalazi, a da joj ne nedostaje avangardnosti i inovativnosti pokazala je u premijernoj izvedbi skladbe "Impeach the Kitsch“ hrvatsko-austrijske skladateljice Margarete Ferek Petrić svirajući u glazbenoj poslastici večeri na violini uz pratnju sjajne pijanistice i skladateljice Nataše Veljković iz Beča.


Bila je to prava eksplozija avangardnih tonova, od grebanja mikrofonom po glasoviru, zviždanja i cvilJenja do lupanja nogama o pod i drugih nesvakidašnjih glazbenih zvukova. Jedna novina hrabre skladateljice i izvođačica za probranu austrijsku publiku, koja nagradila burnim pljeskom.


Dugotrajan i buran pljesak dobila je i mlada hrvatska mezzosopranistica Josipa Bainac, koja je svojim glasom, uz pratnju hrvatskog pijanista iz Graza Stipe Bilića na glasoviru, Paraćovim "Plesom barunice“ očarala Bečane. A Stipe Bilić, koji je u Beč stigao kao svježe promoviran magistar glazbene umjetnosti, također je svojom solo, iznimtno temperamentnom izvedbom na glasoviru pokazao što zna i umije.


Ono što se svakako treba istaknuti je sjajna uigranost međunarodnih glazbenika iz WISE Ansambla, ne samo šefice Andree Nikolić nego i njene sestre oboistice Ivane Nikolić, te Angele Chia Chen Lin (violina), Hange Feher (viola), Rodriga Samana Albarrana (violončelo) i Ulrike Anton (flauta). Jedan sjajan tim mladih komornih glazbenika, koji želi pokazati kojim glazbenim dometima teži.


Treći, posljednji koncert CRO-ArT festivala održati će 3. lipnja u Beču, između ostalog, s austrijskom premijerom Borisa Papandopula – komorni koncert za violinu i puhački kvintet.


U svakom slučaju sjajna promocija hrvatske glazbene baštine, hrvatskih skladatelja i mladih glazbenika.

Pijanistica Nataša Veljović i violinistica Andrea Nikolić

Pijanistica Nataša Veljović i violinistica Andrea Nikolić

Foto: Snježana Herek / HRT

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!