Glas Hrvatske

12:39 / 06.01.2022.

Autor: Violeta Kalić

Donacija makedonske vlade Hrvatima u Makedoniji

Nevenka Kostovska i Bujar Osmani

Nevenka Kostovska i Bujar Osmani

Foto: Ustupljena fotografija / Zajednica Hrvata u Republici Sjevernoj Makedoniji

Sto četrdeset i četiri tisuće kuna vrijedna je donacija Hrvatima u Republici Sjevernoj Makedoniji koju su 30. prosinca 2021. potpisali ministar vanjskih poslova Republike Sjeverne Makedonije Bujar Osmani i predsjednica građanske udruge Zajednice Hrvata u Republici Sjevernoj Makedoniji Nevenka Kostovska.

Ovu potporu Zajednica će koristiti za financiranje ljetne škole hrvatskog jezika, za objavljivanje časopisa "Hrvatska riječ" kao i za druge aktivnosti koje kao preporuka proizlaze iz dogovora mješovite međuvladine komisije. 


- S Hrvatskom imamo odličnu suradnju, a važan prinos takvom razvoju odnosa daju predstavnici naših zajednica i udruga iz obiju država, a čije aktivnosti, s današnjim potpisivanjem Ugovora za donaciju, podržavamo. Ovom prigodom, htio bih podsjetiti i zahvaliti na vrijednoj materijalnoj i institucionalnoj potpori koje naše udruge dobivaju od nadležnih institucija u Republici Hrvatskoj,  istakao je ministar Osmani.

Na potpisivanju donacije

Na potpisivanju donacije

Foto: Ustupljena fotografija / ZHRM

Zahvaljujući na donaciji, predsjednica Zajednice Hrvata Nevenka Kostovska naglasila je da su veze i prijateljstvo među građanima dviju država iskrene i duboke, što pokazuje i ovaj primjer Ministarstva vanjskih poslova i Vlade Republike Sjeverne Makedonije.


Na kraju susreta sa svojim gostima, ministar Osmani je rekao da "Sjeverna Makedonija ima definirane visoke standarde za zaštitu i promociju prava i interesa manjih zajednica i produžit će podržavati slobodno političko i kulturno izjašnjavanje".


Ova donacija je nastavak obveza koje proizlaze iz sporazuma za zaštitu prava nacionalnih manjina Republike Sjeverne Makedonije u Republici Hrvatskoj i hrvatske manjine u Republici Sjevernoj Makedoniji potpisanog u studenom 2007, zbog čega je i osnovana međuvladina mješovita komisija. Obje države imaju zadaću preuzeti obveze za osiguravanje najvišeg stupnja pravne zaštite, kao i za očuvanje i razvoj nacionalnih identiteta manjina. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!