Glas Hrvatske

10:25 / 31.05.2021.

Autor: Slavica Štefić

Donacija istarske županije hrvatskim vrtićima u Bačkoj

Donacija Istarske županije vrtiću "Naša radost" u Subotici ( Foto: snimka zaslona)

Donacija Istarske županije vrtiću "Naša radost" u Subotici ( Foto: snimka zaslona)

Foto: - / -

Zahvaljujući donaciji Istarske županije četiri hrvatska vrtića dobila su važan didaktički materijal, opremu i igračke, što može presudno djelovati na interes djece i roditelja za odgoj na hrvatskom jeziku, ocijenili su u Hrvatskom nacionalnom vijeću (HNV).

U dvorištu Hrvatskog nacionalnog vijeća u Republici Srbiji svečano su 25. svibnja uručeni darovi vrtićima koji odgojno-obrazovni program izvode na hrvatskom jeziku. HNV je zahvaljujući financijskim sredstvima koje je donirala Istarska županija osigurao vrtićima prikladnu opremu potrebnu za rad s djecom. 

Od pomoći vrijedne 40.000 kuna kupljeni su dječji stolovi i stolice, knjige, montessori materijal, pokretne i didaktičke igračke, montažne kućice i druga oprema, priopćeno je u HNV-u, i upućena zahvala Istarskoj županiji.  

Događaju su bili nazočni opunomoćena ministrica Veleposlanstva Republike Hrvatske u Republici Srbiji Maja Bogdan, generalni konzul Republike Hrvatske u Republici Srbiji Velimir Pleša, predsjednik Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini Tomislav Žigmanov, posebna savjetnica predsjednika Pokrajinske vlade Autonomne Pokrajine Vojvodine Ljiljana Dulić, tehnički direktor Predškolske ustanove „Naša radost“ Veljko Vojnić, ravnateljica Nove školske knjige Nataša Mijačika te odgojitelji i predstavnici Crkve.

 - Bez ovakve potpore iz matične Hrvatske naši programi u području odgoja i obrazovanja ne bi bili ostvarivi ili bi bili znatno manje kvalitetni, rekla je tim povodom predsjednica HNV-a Jasna Vojnić.

Ona je podsjetila i na ranije donacije: Zagrebačke županije, koja je pomogla izgradnju vrtića, Krapinsko-zagorske županije i Rotary Cluba Osijek za nabavu didaktičkog materijala, Školske knjige za osiguravanje odgojne literature, te Ministarstva znanosti i obrazovanja RH, koje je darovalo tehničku opremu.

Prije mjesec dana je Središnji državni ured za Hrvate izvan Hrvatske osigurao novac za nabavu vrijednog montessori glazbenog materijala Zvona, koji sada u Srbiji posjeduju jedino hrvatski vrtići u Subotici.

U četiri predškolska objekta u Subotici, Tavankutu i Đurđinu odgaja se 120 djece na hrvatskom jeziku, a od prošle godine u tome sustavu su i jedne jaslice.
Velik dio djece iz vrtića kasnije nastavlja obrazovanje na materinskom hrvatskom jeziku pa je vodstvu zajednice važna kvaliteta odgoja i opremljenost tih vrtića.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!