Glas Hrvatske

09:28 / 14.07.2022.

Autor: Slavica Štefić

Dodjeljene diplome novim akademicima Europske akademije znanosti i umjetnosti

EAZU

EAZU

Foto: snimka zaslona / -

U Salzburgu je 1. i 2. srpnja 2022. godine održana Generalna skupština Europske akademije znanosti i umjetnosti (Academia Scientiarum et Artium Europaea) na kojoj su uručene diplome novim akademicima. 

prof. dr. Franjo Topić

prof. dr. Franjo Topić

Foto: HKD Napredak / ustupljena fotografija

Nakon radnog dijela Skupštine održan je svečani dio skupštine na kojem su uručene diplome novim akademicima, koji su izabrani na sjednici Senata 21. svibnja 2021. godine. Diplome Akademije dobili su  iz Hrvatske prof. dr. Pavo Barišić, prof. dr. Dejan Jović, prof. dr. Miomir Žužul, prof. dr. Srećko Gajović i prof. dr. Marin Milković.


Iz Bosne i Hercegovine diplome akademika u razredu medicinskih znanosti dobili su prof. dr. Izet Mašić, prof. dr. Aida Kulo Ćesić i prof. dr. Almir Badnjević. Iz razreda svjetskih religija dobio je diplomu akademika prof. dr. Franjo Topić s Katoličkoga bogoslovnog fakulteta u Sarajevu, počasni predsjednik Paneuropske unije BiH i počasni predsjednik HKD Napredak.


Akademija je osnovana u Salzburgu 1990. godine, inicijativom kardio-kirurga Felixa Ungera iz Salzburga, bečkog nadbiskupa kardinala Franza Königa, te politologa i filozofa Nikolausa Lobkowicza, rektora više sveučilišta. Riječ je o međunarodnoj akademskoj organizaciji koja je međunarodna i interdisciplinarna, a u koju je uključeno oko dvije tisuće vrhunskih znanstvenika i umjetnika koji se bave pitanjima s kojima se suočavaju Europa i svijet.


Među njenim članovima nalazi se i 35 Nobelovaca kao i papa Benedikt XVI. Akademiju čine vodeći znanstvenici, umjetnici, koji su posvećeni inovativnom istraživanju, interdisciplinarnoj i transnacionalnoj suradnji, kao i razmjeni i širenju znanja.


Članovi Akademije biraju se zbog svojih izuzetnih dostignuća u znanosti, umjetnosti i društvu. Članovi su nominirani i izabrani od strane Senata Akademije, zbog zasluga na području znanstvenih istraživanja i drugih dostignuća.


Primanje u EAZU je priznanje i nagrada za stručni i znanstveni rad kao i dopirnos razvoju društva.

Članovi Akademije su organizirani u sedam znanstvenih razreda: Humanističke znanosti, Medicina, Umjetnost, Prirodne znanosti, Društvene znanosti, Pravo i Ekonomija, Tehničke znanosti i Znanosti o okolišu te Svjetske religije.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!