Glas Hrvatske

23:40 / 01.06.2022.

Autor: Glas Hrvatske

Dodijeljena zahvalnica Violeti Kalić

Violeta Kalić/Europsko sveučilište Skoplje

Violeta Kalić/Europsko sveučilište Skoplje

Foto: ustupljena fotografija / kolaž/snimka zaslona

Europsko Sveučilište u Skopju dodjelilo je Zahvalnicu suradnici Programa za Hrvate izvan Republike Hrvatske HRT-a Violeti Kalić, povjesničarki umjetnosti, stručnoj suradnici za vizualne umjetnosti, dizajn i arhitekturu J.U.Doma kulture "Kočo Racin" u Skoplju. Važno je priznanje dodijeljeno za suradnju i doprinos u radu Fakulteta za umjetnost i dizajn Europskog sveučilišta Skoplje 31.svibnja. Dodijelio ga je Fakultet za umjetnost i dizajn  uz svojeručni potpis rektora Europskog sveučilišta prof. dr. sc. Vlade Vankovskog i dekanice Fakulteta prof. dr.sc. Gordane Vrencoski.

Violeta Kalić, rođena 1962 u Skoplju, diplomirala je na Fakultetu za povijest umjetnosti s arheologijom na Sveučilištu u Skoplju, R.S. Makedonija. Poslijediplomski studij u trajanju od dvije godine nastavila je na Sveučilištu u Zagrebu na odjelu za  muzeologiju, na Fakultetu za Informacijske znanosti na Interuniverzitetskom Centru IUC u Zagrebu, a dobitnica je i međunarodne stipendije Interuniverzitetskog Centra u Dubrovniku. Dobitnica je više nagrada i zahvalnica za svoj rad, među kojima i Nagrade 13 Noemvri Grada Skoplja, iz oblasti književnosti i Matice iseljenika Republike Hrvatske za poseban doprinos u promicanju hrvatskog jezika i kulture. Članica je Zajednice Hrvata u Republici  Sjevernoj Makedoniji i  Zajednici Hrvata "Skoplje". Njezini su radovi objavljivani u brojnim katalozima izložbi, monografijama  te časopisima u zemlji i inozemstvu i prevedeni na brojne jezike - engleski, francuski, njemački, talijanski, portugalski, esperanto, arapski, perzijski... povodom brojnih izložbi, happeninga, performansa  na kojima je aktivno sudjelovala kao kustosica i kurator te je i autorica brojnih projekata.  Autorica je i knjige svojih brojnih likovnih recenzija i kritika koje su velikim dijelom objedinjene i u knjizi pod naslovom " Osvrti - iluminacije, refleksije i reminiscencije". Autorica je i predgovora knjige posvećene Kolekcijama javnih poduzeća  Grada Skoplja, zbirke stihova  "Prstenovanja s tminom", promotorica brojnih izložbi eminentnih  umjetnika u zemlji i svijetu, među kojima su brojne i multikulturne izložbe skupine od 60 umjetnika u Malmeu, Švedskoj, u Ottawi, Kanada, u Veleposlanstvu R. S.Makedonije u Washingtonu. Brojne je izložbe predstavila  u Splitu, Rijeci, Zagrebu i Trakošćanu.


- Ova je nagrada i obveza nastaviti još većom posvećenošću svoju misiju u promicanju kulture i umjetnosti u cilju da umjetnost bude poveznica  najrazličitijih  generacija i svjetonazora, različitih malih i velikih skupina, malih i velikih naroda, entiteta i svih onih koji imaju nastojanje da ovaj svijet bude svakim danom sve bolji, sretniji i ljepši za  sve nas, u cilju očuvanja svojega identiteta i kulturnog nasljeđa, ali i našega identiteta  koji nas obvezuje za očuvanje baštine našega zajedničkog planeta za naše i buduće generacije - izjavila je Violeta Kalić povodm dodjele priznanja za njezin 34-godišnji rad u oblasti kulture i umjetnosti kao djelatnica J.U Doma kulture " Kočo Racin" u Skoplju.


Zahvalnica je dodijeljena povodom otvorenja velike  godišnje izložbe radova studenata smjerova grafike, modnog dizajna i dizajn enterijera, pod nazivom "Imaginarium" na Europskom sveučilištu u Skoplju. Na izložbi su prikazani brojni eksponati, slike, crteži, grafike, makete, asamblaži, kolaži, video projekcije te modne kreacije s ciljem prezentacije izobrazbe kadrova iz oblasti dizajna i kreativnog razvitka.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!