Glas Hrvatske

17:54 / 14.10.2021.

Autor: Klara Špančić

Dodijeljena nagrada za najbolju knjigu proze među Hrvatima u Vojvodini

Nagrađeni autor Ivan Vidak.

Nagrađeni autor Ivan Vidak.

Foto: ZKVH / HRT

Povjerenstvo za izbor najbolje knjige proze nagrade ''Iso Velikanović'' za razdoblje od 2018. do 2020. jednoglasnom odlukom najboljom je knjigom proglasilo roman Radio Siga autora Ivana Vidaka iz Zagreba, rodom iz Monoštora. Odluku su donijeli članovi povjerenstva Klara Dulić, Mirko Ćurić iz Đakova i Katarina Čeliković, 

Nagradu je tijekom Multimedijalne večeri, u okviru 20. Dana hrvatske knjige i riječi - dana Balinta Vujkova, održane u Subotici, autoru Ivanu Vidaku uručila predsjednica Povjerenstva Klara Dulić Ševčić.


Obrazloženje odluke povjerenstva prenosimo u cjelosti:

''Povjerenstvo za dodjelu nagrade ''Iso Velikanović'' za najbolju knjigu proze među Hrvatima u Vojvodini za razdoblje od 2018. do 2020. imalo je zadatak odabrati samo jednu od 18 objavljenih knjiga. Kako se za nagradu natječu prozna djela književnika Hrvata iz Vojvodine, bez obzira na mjesto gdje žive, a koje su objavljene na hrvatskom jeziku ili nekom od njegovih dijalekata, pred povjerenstvom je bio ozbiljan zadatak. Samim uvidom u popis djela koja je trebalo ocijeniti očito je kako su se ovdje našla i već poznata, priznata i književnim nagradama ovjenčana imena poput Julijane Adamović, Ljubice Kolarić-Dumić i Nevena Ušumovića. Prozno djelo ocjenjuje su u cjelini, s posebnim akcentom na umjetničku i estetsku kvalitetu sadržaja. Nakon čitanja i razgovora o navedenim djelima povjerenstvo je jednoglasno odlučilo nagradu "Iso Velikanović" dodijeliti knjizi ''Radio Siga'' autora Ivana Vidaka. Riječ je romanu prvijencu Ivana Vidaka, čija se zbirka priča ''Ugljik na suncu'' našla u užem izboru ove nagrade za razdoblje od 2015. do 2017.


Čitajući roman ''Radio Siga'' nalazimo se u izmaštanome mjestu koje ima veze sa stvarnim mjestima, ali se ovdje nadograđuje fikcijom, kao uostalom i priča o glavnome junaku ili točnije rečeno, antijunaku. U romanu se otvara i prepliće mnoštvo tema: od nesretnog, tragičnog djetinjstva, prirodnih pojava i njihovih posve fantastičnih manifestacija, suočavanja s vlastitim podrijetlom, društvenim stegama i ograničenjima, preko problema komunikacije i prijenosa (te moći) informacije koji se varira kroz cijeli roman, odnosa prema Drugom, dobru i zlu u provinciji.


Roman donosi i jedan drugačiji pogled, pogled iznutra iz jednog malog bačkog mjesta na povijesna zbivanja vezana uz Drugi svjetski rat. ''Radio Siga'' kojega je književna kritika već svrstala u okvire magičnoga realizma svojim vještim pripovjednim meandriranjima uvodi čitatelja na granice svijeta realnosti, vuče ga ka vodi, graničnome svijetu dunavskih čardi i polusvijetu koji u njima obitava. Pripovjedni tijek vrlo sigurno vodi kroz neobičnu priču dobošara Kalmana Gubice i kroz raskršća na kojima izvikuje najvažnije vijesti iz svijeta. Roman je prepun kakofonije različitih glasova, miješaju se jezici i ljudi, ali Vidak svojim autorskim intervencijama daje ovom suzvučju jasno formalno i jezično usmjerenje.


Dramskim nabojem prožeta priča događa se u posvemašnjem osobnom, egzistencijalnom i društvenom i civilizacijskom mraku da bi na momente tek svjetlost munje ili dolazak struje prikazali degeneraciju jedne zbilje. Vrlo sugestivan i jezgrovit jezik romana poziva na slušanje i razmišljanje, djelujući na čitatelja zamamno poput sirene, poput Glasa u Kalmanovoj glavi. Postavljajući pred čitatelja važne teme, uz sposobnost sagledavanja iz nove i drugačije perspektive i izbrušeno pripovjedno umijeće ''Radio Siga'' zadovoljava najviše estetske i književno-umjetničke kriterije te nam je čast dodijeliti mu nagradu ''Iso Velikanović''!


(Autorica: Klara Dulić Ševčić)

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!