Glas Hrvatske

12:00 / 02.06.2023.

Autor: Slavica Štefić

Dodijeljena književna nagrada "Fra Martin Nedić"

Na dodjeli nagrade u Tolisi

Na dodjeli nagrade u Tolisi

Foto: snimka zaslona/facebook / .

U sklopu manifestacije "Dani Tolise" u Domu kulture u Tolisi održana je dodjela Književne nagrade "Fra Martin Nedić", ustanovljene 2010. godine.

Na početku programa pozdravljeni su Lidija Miletić, predsjednica Ogranka Matice hrvatske u Vukovaru, Željko Vukić, predsjednik Ogranka Matice hrvatske u Orašju i Sanja Pejić, ravnateljica Centra za kulturu Orašje.


Nazočnima se obratio i predsjednik prosudbenog povjerenstva, profesor Krešimir Dominković. Zahvalio je Upravnom odboru zaklade Terra Tolis na pomoći, posebno na kontinuiranim naporima da se književna nagrada iz godine u godinu podiže na više razine.


Zahvalio je i svojim kolegama u prosudbenom povjerenstvu, profesorima Katarini Marošević i Marku Matoliću, koji su u procesu vrednovanja te odabira laureata uložili mnogo truda i stručnog znanja.


Ove godine na natječaj je prijavljeno 18 knjiga iz pera 17 autora, a nagrađeni su:

3. mjesto: Marina Alerić Bebić za zbirku pjesama "Lomača",

2. mjesto: Petar Elez za zbirku poezije "Duh i voda",

1. mjesto, dobitnik Književne nagrade "Fra Martin Nedić": Srećko Marijanović za roman "Bezimeni".


Profesor Dominković predstavio je autore i nagrađena djela te obrazložio odabir prosudbenog povjerenstva, a predsjednik zaklade Tera Tollis, Daniel Dominković, uručio je plaketu dobitniku nagrade te priznanja za druga dva laureata. Svi nagrađeni dobili su i prigodne darove, a nagrade imaju i pripadajući novčani dio.


Voditeljica programa, ujedno članica prosudbenog povjerenstava, profesorica Marošević, pročitala je po nekoliko pjesama iz nagrađenih zbirki "Lomača" i "Duh i voda" te finalni dio iz romana "Bezimeni".


Nagrađeni su zahvalili na nagradama i pohvalili rad organizatora.


Savršenu književnu večer upotpunile su Ivona Dominković i Matea Pejić izvodeći glazbene pop uspješnice u pauzama službenog dijela programa.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!