Glas Hrvatske

14:02 / 14.05.2022.

Autor: David Rey

Djelatnost Argentinsko-hrvatske gospodarske komore

Matija Jerković

Matija Jerković

Foto: osobna arhiva/archivo personal / ustupljena fotografija

Matija Jerković, suradnik Argentinsko-hrvatske gospodarske komore, javlja novosti o radu te institucije.


 - Na prvom bih mjestu želio istaknuti uspješno sudjelovanje Argentinsko-hrvatske gospodarske komore na šestom Susretu hrvatske dijaspore u Južnoj Americi koji se između 29. i 31. ožujka 2022. godine održao u Asunciónu u Paragvaju. Tom su prilikom našu komoru predstavljali predsjednik g. Marcos Pejacsevich i podpredsjednik g. Danijel Nadinić. Ondje su na gospodarskim panelima govorili o dosadašnjim iskustvima u gospodarskoj suradnji između Argentine i Hrvatske i poslovnim prilikama koje se trenutno pružaju za male i srednje poduzetnike. Želim istaknuti da je ovaj šesti susret bio konačna prilika za nove susrete koje je pandemija bila prekinula nakon petog susreta kojem je još 2019. godine naša Komora bila domaćin u Buenos Airesu. Iz tog se razloga već sada radujemo novom okupljanju koji bi se po svemu sudeći mogao održati u studenom 2023. godine u urugvajskoj prijestolnici Montevideu - kaže Matija Jerković.


Argentinsko-hrvatska gospodarska komora potpisala je nove sporazume s hrvatskim zajednicama u Argentini: - Budući da naša komora ima u vidu promicanje poslovne suradnje, želja je kroz ovakve susrete stimulirati gospodarsku razmjenu i privući hrvatske izvoznike. Ovdje valja podsjetiti da je hrvatski izvoz u Latinsku Ameriku još uvijek na tek dva promila. Dakle, kako bismo bili u stanju ići naprijed s projektima koji će promijeniti ove brojke, za to je nužno razviti što bolju i jaču mrežu kontakata što je u našem argentinskom slučaju popriličan izazov jer je riječ o prostranoj zemlji, osmoj po svojoj površini. U tom kontekstu ističemo dva novopotpisana federalna sporazuma. Prvi je sporazum s Komorom za međunarodnu trgovinu u gradu Córdobi smještenom na 700-ak kilometara od argentinske prijestolnice. U ovoj perspektivi golemih udaljenosti, za nas je još veći uspjeh bilo potpisivanje sporazuma o suradnji s Hrvatskim domom u Mendozi. Ovaj grad nalazi se već pod obroncima Andi i na preko tisuću kilometara od našeg sjedišta u Buenos Airesu. Ondje je sporazum o suradnji naš predsjednik g. Marcos Pejacsevich potpisao s gđom. Gracielom Mihaljevic, predsjednicom Hrvatskog društva Mendoza.


Kao treće, želio bih spomenuti da je tijekom prethodnih mjeseci Komora pod vodstvom g. Ivana Jaugusta započela s uvježbavanjem našeg nogometnog tima. Kao što sam to bio spomenuo prilikom našeg prošlog razgovora, u Buenos Airesu se pojavio iznenađujuće velik broj mladića koji žele igrati za našu „vatrenu“ momčad u Argentini. U ovom trenutku vježbamo jednom tjedno i pripremamo se za sudjelovanje na idućim Hrvatskim svjetskim igrama - naglašava naš sugovornik.


Matija Jerković najavljuje neke od njihovih aktivnosti za nadolazeće ljeto: - Tu je s jedne strane posjet našeg predsjednika Marcosa Pejacsevicha Hrvatskoj koji će biti iskorišten za nove razgovore o poslovnim projektima. Također, valja istaknuti i skorašnje sudjelovanje na Petom hrvatskom iseljeničkom kongresu u Mostaru u Bosni i Hercegovini. Ondje će dr. Jelena Nadinić govoriti o rezultatima popisa Hrvata u Argentini, koji je između ostalog, održan i pod pokroviteljstvom naše komore. Dok će podpredsjednik komore g. Danijel Nadinić govoriti o pomoći koju Argentinsko-hrvatska gospodarska komora pruža u projektima s Argentinom. Svim slušateljima Glasa Hrvatske šaljem srdačan pozdrav - zaključuje Matija Jerković, suradnik Argentinsko-hrvatske gospodarske komore.


Matija Jerković

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!