Glas Hrvatske

13:46 / 12.07.2022.

Autor: Glas Hrvatske

Digitalizirana baština Hrvata u Makedoniji

Naslovnica portala

Naslovnica portala

Foto: https://arhivhr.mk/ / snimka zaslona

U petak 8. srpnja u Tetovu Makedonsko-hrvatsko društvo promoviralo je digitalnu platformu “Arhiv Hrvata u Makedoniji”.

Platforma pokriva oko 80 imena istaknutih Hrvata: sveučilišnih profesora, arhitekata, umjetnika, ekonomista, pravnika, sportaša, glumaca, ali i digitalizirane fotografije, umjetničke slike te drugu arhivsku građu.


Prisutnima se obratio Nediljko Romac, predsjednik Makedonsko-hrvatskog društva, koji se osvrnuo na rezultate u proteklih 20 godina. Prve dodire makedonskog i hrvatskog naroda objasnio je povjesničar Ljubiša Marković, počevši od 9. stoljeća. Književnica Slavica Dabevska Kirovska govorila je o umjetničkoj i povijesnoj vrijednosti epohalnih djela “Zbornik braće Miladinov” i “Beli Mugri” objavljenih u Hrvatskoj. Simona Koprivnjak predstavila je deset profesora – doajena na Medicinskom fakultetu u Skoplju.


Sljedeća tema koja će biti detaljnije istražena posvećena je dolasku Hrvata u Tetovo preko tvornice “Teteks”, za što se očekuje i publikacija.


U prilogu Arhiva nalaze se digitalizirane razglednice poslane iz Makedonije (u hrvatske gradove), od kojih je najstarija iz 1914. godine, umjetničke slike Tomislava Krizmana, skice iz tetovske tvornice “Teteks” iz 1950. (arh. Đuro Ancel), fotografije s osnivanja MHD-a 1993…


"Arhiv Hrvata u Makedoniji“ digitalna je platforma putem koje se provodi digitalizacija i sistematizacija najznačajnijih djela, autora, osobnosti i događaja koji potvrđuju postojanje i uspjehe Hrvata na području makedonske države, ali i ističu povijesne suradnje i povezanost dvaju naroda. Cilj je prikazati povijesne činjenice, kontakte i događaje na jednostavan, pristupačan i vizualan način.


Najveća prednost „Arhiva Hrvata u Makedoniji“ kao digitalne platforme je neograničena mogućnost učitavanja tekstualnih sadržaja, fotografija i videomaterijala.


"Ovom platformom postavljamo nove temelje za buduća istraživanja i upoznavanje kulture Hrvata u Makedoniji, kao i povijesno zapaženih i dojmljivih djela suradnje makedonskog i hrvatskog naroda”, ističu iz Makedonsko-hrvatskog društva.


Projekt je financijski podržao Središnji državni ured za Hrvate izvan Republike Hrvatske.


(Dijaspora.hr)

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!