Glas Hrvatske

16:55 / 17.06.2021.

Autor: HRT

Digitalizacija fotografija 20. stoljeća Hrvata u Srbiji

Jedna od fotografija u Topoteci

Jedna od fotografija u Topoteci

Foto: ZKVH / HRT

Krajem svibnja 2021. godine, Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata, uz pomoć suradnika Marinka Piukovića, direktora UBH Dužijanca, pasioniranog sakupljača artefakata iz prošlosti, Ljudevita V. Lamića i brojnih drugih pojedinaca, skupio je, obradio i objavio fotografije koje tematiziraju proslavu Dužijance u Subotici u topoteci Baština Hrvata u Srbiji.

U ovoj virtualnoj platformi ICARUS centra, sada se nalaze fotografije svih javnih proslava – od prve fotografije objavljene 1911. pa sve do 2009. godine. Iako Dužijance nakon 2009. još uvijek nisu predmet arhivske obrade na portalu Topoteke, do sada je na temu Gradske Dužijance objavljena 291 fotografija.


Mnogi će posjetitelji ove virtualne zbirke prepoznati članove svojih obitelji, svoje pretke, vidjeti svoje župnike kada su bili mladi svećenici ili bogoslovi, neki će se podsjetiti kako je grad nekada izgledao ili unutrašnjost subotičke katedrale.


Oni koje zanima nošnja moći će vidjeti kako se i ona mijenjala u stotinu godina. Proslavu Dužijance su pratili ratovi, promjene granica, vlasti, državnih sustava, ideologija te se utjecaj svega toga može vidjeti na fotografijama. Nekada su proslave bile velebne, nekada skromne s djecom u ulogama bandaša i bandašica, nekada je kruna od slame kao simbol Dužijance bila nepoželjna.


Ova zbirka ujedno je vremenski svjedok da su bunjevački Hrvati u svim sretnim, ali i tragičnim trenutcima, nalazili način za zahvalu Bogu na darovima koje su primili i da proslave svoju najveću i najdugovječniju manifestaciju - Dužijancu. 


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!