Glas Hrvatske

08:00 / 09.12.2021.

Autor: Slavica Štefić

Dani hrvatske kulture u Somboru

Izložba u Somboru

Izložba u Somboru

Foto: Hrvatska riječ / -

Udruga građana Urbani Šokci iz Sombora organizirala je svoju redovitu manifestaciju Dani Hrvatske kulture. U prvom dijelu na izložbi pod nazivom »Fragmenti«, koja je priređena u Gradskom muzeju u Somboru, u tri tematske cjeline prikazan je način povezivanja Hrvatica Šokica u Monoštoru, rad udruge, a postavljena je i izložba u povodu 150. obljetnice Bunjevačkih i šokačkih novina.


- Ako je sprimita u svilenu suknju, mlada žena može povezat s gukama maramu. Kada se Šokica sprimi svečano, poveziva se štofana marama. U korizmi se poveziva komošna marama, kaže Eva Pašić o »pravilima« povezivanja u Monoštoru. Sve to prikazano je na izložbi fotografija »Kitenje i povezivanje marama monoštorskih Šokica.


- Napravili smo fotografije na kojima je prikazano kako su se nekada povezivale djevojke, mlade žene i stare žene. Tu su i kitenja i pokrivanja male djece. Fotografije su snimljene za ovu izložbu i prikazuju kako je način povezivanja i odabir marama ovisio od prigode, uzrasta, doba godine, blagdana, kaže predsjednica UG Urbani Šokci Marija Šeremešić i dodaje da nakon izložbe slijedi i knjiga s fotografijama i opisom.


Dio programa bila je i izložba 150. obljetnica Bunjevačkih i šokačkih novina, koju je otvorio predsjednik KD-a Ivan Antunović Josip Štefković.

- Dajemo maksimalnu potporu svim manifestacijama koje promoviraju i jačaju naš identitet«, kazala je Dubravka Severinski, koja je manifestaciji nazočila u ime Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske.


Rad udruge, koja postoji 13 godina, prikazan je na izložbi »Trinaest godina je već«, a prikazane su knjige i zbornici koji su objavljeni u nakladi Urbanih Šokaca, katalozi, pozivnice i plakati.


U kulturno-umjetničkom dijelu programa sudjelovali su HGU Festival bunjevački pisama iz Subotice, ŽPS Kraljice Bodroga iz Monoštora, HKUD Vladimir Nazor i GKUD Ravangrad iz Sombora.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!