Glas Hrvatske

08:08 / 04.08.2021.

Autor: David Rey

Dan pobjede Hrvatske u Boliviji

Hrvatska zajednica u La Pazu

Hrvatska zajednica u La Pazu

Foto: - / privatna arhiva

Hrvatska zajednica iz La Paza čestita Dan pobjede i domovinske zahvalnost i Dan hrvatskih branitelja.

- U ime Hrvatske zajednice u La Paz, Boliviji, upućujem srdačne pozdrave prijateljima Glasa Hrvatske i Hrvatske radiotelevizije, povodom proslave Dana pobjede i zahvalnosti domovine i Dana hrvatskih branitelja.

Želim pozdraviti sve Hrvate na ovaj vrlo važan dan za našu domovinu.

A posebno sve vojnike, naše drage branitelje, koji su se borili za Hrvatsku, kako bi ona konačno postala slobodna i suverena zemlja. Zahvaljujući vojno-redarstvenoj operaciji Oluja i datumu 5. kolovoza, generacije Hrvata danas žive u miru i demokraciji.

Sretan Dan pobjede i domovinske zahvalnosti i sretan dan svim hrvatskim braniteljima.

Kao i u Hrvatskoj, kolovoz je mjesec proslave i u Boliviji koja slavi svoj državni praznik. 6. kolovoza slavimo 196. obljetnicu neovisnosti Bolivije. Na kongresu održanom u Chuquisaci 6. kolovoza 1825. godine proglašena je neovisnosti Bolivije. Ovaj državni praznik se slavi prigodnim povorkama.

Zbog pandemije korona virusa, obitelji u domovini prisiljene su ostati kod kuće, a ovaj blagdan iskoristiti uživajući u pripremi delicija tradicionalne bolivijske kuhinje - rekla je Patricia Ávila Kuljiš, bolivijska arhitektica s hrvatskim korijenima. 

 

Hrvatska zajednica u La Pazu, Boliviji, osnovana je 5. kolovoza 2017. godine.


- Ove godine Hrvatska zajednica u La Pazu slavi 4. obljetnjicu postojanja. Nema sjedište, ali je jedna od najaktivnijih. Unatoč pandemiji koronavirusa, ona nikada nije prestala provoditi svoje aktivnosti. Koristeći internetske alate, održavaju se na životu hrvatski duh i aktivnost zajednice kaja više nije ograničena na grad La Paz, već se proširila na zemlje Latinske Amerike, koje uobičajeno sudjeluju, postigavši ​​lijepu integraciju.

Hrvatska zajednica u La Pazu, Boliviji, neumorno radi na širenju hrvatske kulture svim sredstvima, podržavajući kulturni identitet Hrvata, do te mjere da su tri godine zaredom zauzimamo naslove i pune stranice u tisku.

Prvi smo ostvarili potpuni ciklus hrvatske kinematografije. Filmovi koje je poslao Čileanac Mauricio Kuljiš prikazani su u Nacionalnoj kinoteci - naglasila je Patricia Ávila.

Satovi hrvatske kuhinje

Satovi hrvatske kuhinje

Foto: - / privatna arhiva

Zajednica u La Pazu provodila je obrazovne i društvene aktivnosti za sve uzraste.


- Ističući sate hrvatske kuhinje koji su već završili kontinuiran besplatni dvotjedni ciklus širenja putem internetskih portala, s gostima iz drugih gradova i drugih zemalja. Prije dvije godine Davor iz hrvatske kuhinje Čilea posjetio nas je u La Pazu, ostavivši nam nezaboravna slatka sjećanja.

Organiziramo i sate hrvatskog jezika, vezenje, ples, pjevanje itd. Nastavu hrvatskog jezika držimo Carlos Rojas i ja. Bavimo se društvenim aktivnostima, organiziramo ručkove i večere za proslavu blagdana i posebnih datuma, kao što su Majčin dan, Očev dan i Dan djeteta. Svjetsko nogometno prvenstvo 2018. označilo je važnu prekretnicu u našim aktivnostima, što nam je omogućilo okupljanje Hrvata grada La Paza i jačanje naše udruge. Gledali smo utakmice u kinu “6. kolovoz”. Nekoliko smo se puta pojavili na raznim lokalnim televizijskim kanalima. Pokazujući, na primjer, tradicionalne pisanice, čak su smo imitirali golema ukrašena jaja iz Zagreba, koja smo poklonili Sveučilištu La Salle - ističe Patricia Ávila.


Na intelektualnom području održano je nekoliko povijesnih ključnih konferencija.


- Održana je konferencija o povijesti hrvatskog nogometa. Prikazan je film Vatreni koji je inspirirao hrvatsku reprezentaciju 2018. godine. Odana je počast Tesli projekcijom dokumentarnog filma i predavanjem o svojim izumima, zajedno s katedrom za fiziku Sveučilišta San Andrés u La Pazu. Na razini bolivijskog društva sudjelovali smo na najvećem interkulturalnom festivalu u zemlji, na poziv bolivijskog Ministarstva kulture.

Imamo nekoliko Facebook stranica: hrvatsko državljanstvo, satovi hrvatske kuhanje, stare priče i fotografije Hrvata u Boliviji, studirati i raditi u Hrvatskoj - stipendije i mogućnost te hrvatske zajednice u Boliviji. Informacijski mediji koji su nam bili jako korisni u komunikaciji s hrvatskim iseljeništvom te da nas upoznaju kao zajednica.

2 godine zaredom sudjelujemo s prijedlozima za Međunarodni znanstveni skup: Migracijski procesi između Hrvatske i Južne Amerike “Povijest, kultura i društvo” - prvi sastanak Međunarodne mreže istraživača o migracijskim procesima između Hrvatske i Južne Amerike - kaže Patricia Ávila.


Patricia Ávila Kuljiš

Patricia Ávila Kuljiš

Foto: - / privatna arhiva

Hrvatska zajednica u La Pazu održala je međunarodno natjecanje pod nazivom "Tko smo mi?".


- Tiskanje odgovarajuće knjige planirano je vrlo brzo. Projekt hrvatskog virtualnog muzeja također je u tijeku, ali je zbog pandemije koronavirusa malo odgođen. S ponosom smo sudjelovali na petom Susretu hrvatske dijaspore Južne Amerike održanom u Buenos Airesu.

Hrvatska zajednica u La Pazu postigla je svjetsko priznanje. Bilo nam je drago što smo primljeni u Središnjem državnom uredu za Hrvate izvan Republike Hrvatske i zahvaljujemo državnom tajniku Zvonku Milasu. Čak i tijekom pandemije zajedno smo organizirali virtualni događaj programa Domovina. Imali smo čast održati konferenciju u Zagrebu, zahvaljujući prilici koju nam je pružilo Hrvatsko-hispansko društvo, kojima smo zahvalni.

U pandemiji sudjelujemo na kulturnim događanjima, seminarima hrvatskog folklora, u organizaciji Hrvatske matice iseljenika i Snježane Jurišić. Gostujemo u argentinskim emisijama, Bar Croata i Pod Cast Domovina. Sudjelovali smo u nekoliko programa Hrvatska - prozor u svijet - kaže Patricia


Po prvi put Hrvatska zajednica u La Pazu aktivno će sudjelovati u organizaciji konzularnog posjeta Boliviji.


- Zahvaljujući povjerenju počasnog konzula Hrvatske u Boliviji, ing. Roberta Jakubeka, s više od stotinu zainteresiranih za stjecanje hrvatskog državljanstva.

Koristimo ovu priliku da se od srca zahvalimo Glasu Hrvatske, a posebno Davidu Reyu, koji nas je od početka pratio i podržavao u širenju naših aktivnosti, što je omogućilo da našu zajednicu prepozna Hrvatska i njezina dijaspora rasprostranjena diljem svijeta. Moramo zahvaliti i Slavici Štefić koja nas hrani hrvatskim receptima koje potom vježbamo i širimo. Posebno smo zahvalni hrvatskom veleposlanstvu u Čileu o kojem ovisimo, na čelu s veleposlanicom Mirom Martinec.

Ponosni smo što smo Hrvati, nedostaje nam domovina Hrvatska, ali tamo gdje jesmo održat ćemo na životu hrvatske običaje, jezik i kulturu - zaključuje Patricia Ávila Kuljiš, predsjednica Hrvatske zajednice u La Pazu u Boliviji.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!