Glas Hrvatske

10:05 / 16.10.2021.

Autor:

Dan hrvatske zajednice u Republici Srbiji

Rodna kuća bana Josipa Jelačića.

Rodna kuća bana Josipa Jelačića.

Foto: Davor Javorović / PIXSELL

Hrvatsko nacionalno vijeće u Republici Srbiji obilježava 16. listopada Dan rođenja bana Josipa Jelačića, jedan od četiriju praznika hrvatske zajednice u Republici Srbiji.

U 17 sati  misom u crkvi svetog Jurja (Strossmayerova 20) započinje proslava praznika hrvatske zajednice u Srbiji, a u 18.00 sati organiziran je prigodni program u spomen-kući bana Josipa Jelačića (ulica Vladimira Nazora 3).


Na svečanom obilježavanju će sudjelovati zamjenik državnog tajnika Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan RH Dario Magdić. te izaslanica predsjednika Republike Srbije Aleksandra Vučića, potpredsjednica Vlade Republike Srbije i ministrica kulture i informiranja Republike Srbije Maja Gojković.


Vlada Republike Srbije, na inicijativu predsjednika Republike Srbije Aleksandra Vučića, osigurala je povratak rodne kuće bana Josipa Jelačića hrvatskoj zajednici u Republici Srbiji kao i dio financijskih sredstava za njezinu obnovu. Ovom prigodom bit će obilježen svečani početak radova na obnovi toga objekta.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!