Glas Hrvatske

09:09 / 10.06.2023.

Autor: David Rey

Dan državnosti Republike Hrvatske u Caracasu

Hrvatska zajednica Venezuela

Hrvatska zajednica Venezuela

Foto: ustupljena fotografija / Hrvatska zajednica Venezuela

U gradu Caracasu obilježen je Dan državnosti Republike Hrvatske, priredbom kojoj je nazočilo više od 60 ljudi.

Hrvatska zajednica Venezuela održala je manifestaciju u povodu proslave 33. obljetnice Dana državnosti Republike Hrvatske. Događaj je održan u prostorijama Hrvatskog doma Venezuele u Caracasu, uz kulturno-povijesni program koji je uključivao niz predavanja. Jedno koje je održao profesor Marcos Flores Rupper pod naslovom “Bleiburška tragedija” i drugo u kojem je predavač bio Josip Hrgetić pod naslovom “Hrvatska danas”.


U sklopu proslave nazočni članovi hrvatskog iseljeništva u Venezueli uživali su u manifestaciji punoj hrvatskog nacionalnog identiteta, povijesnih i kulturnih vrijednosti koje ih spajaju u osjećaju pripadnosti prekrasnoj hrvatskoj domovini.

Marcos Rupper i Josip Hrgetić

Marcos Rupper i Josip Hrgetić

Foto: ustupljena fotografija / Hrvatska zajednica Venezuela

U oba izlaganja vrlo su detaljno predstavljena ne samo statistika o bleiburškom masakru, nego i statistika današnje Hrvatske unutar Europske unije, eurozone, schengenskog prostora i drugi napredak koji je Republika Hrvatska postigla od 1990. do sada. Ne zanemarujući povijest kao naroda od vremena kralja Tomislava do danas.


Nakon predavanja dodijeljene su nagrade sudionicima, a uslijedila je prigodna zdravica i druženje. Veleposlanstvo Republike Hrvatske u Saveznoj Republici Brazilu, koje pokriva Venezuelu, poduprlo je organizaciju događaja.

Hrvatska zajednica Venezuela

Hrvatska zajednica Venezuela

Foto: ustupljena fotografija / Hrvatska zajednica Venezuela

Na kraju je profesor Marcos Flores Rupper izvijestio kako će se sljedećih mjeseci održati nova predavanja za jačanje hrvatskog identiteta u iseljeništvu koje živi u Venezueli. Uz rekreacijske i kulturne aktivnosti za sveobuhvatno spašavanje djelovanja Hrvatskog doma Venezuela.


Time će se nadopuniti aktivnosti koje su već organizirane na razini obuke, što uključuje besplatni online uvodni tečaj za osnovno učenje hrvatskog jezika koji počinje u srpnju.


Sve to nadopunjuje timski rad hrvatske zajednice u Venezueli, ruku pod ruku s projektima koje Vlada Republike Hrvatske, putem Središnjeg državnog ureda Republike Hrvatske za Hrvate izvan Republike Hrvatske, stavlja na raspolaganje hrvatskom iseljeništvu, s nadom da će uskoro ponovno imati konzulat Republike Hrvatske u Venezueli.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!