Glas Hrvatske

13:13 / 12.09.2021.

Autor: Branimir Njikoš

"Crvena voda" u Francuskoj niže nagrade

Naslovnica romana (kolaž)

Naslovnica romana (kolaž)

Foto: snimka zaslona / glas-slavonije.hr

Nakon što je preveden na francuski, roman "Crvena voda", književnika i novinara Jurice Pavičića, u toj zemlji samo niže nagrade. Najnovije priznanje jest nagrada Transfuge za najbolji strani krimić, koju dodjeljuje istoimeni francuski mjesečnik za kulturu.

Za ovaj roman Jurica Pavičić nagrađen je u srpnju i na festivalu Quais du polar u Lyonu, gdje mu je dodijeljena prestižna nagrada Le Point du Polar européen. Riječ je o nagradi za najbolji kriminalistički roman europskog autora napisan na francuskom, ili prevedenom na francuski jezik.


Hrvatski nakladnik romana je Profil, na francuski ga je preveo Olivier Lannuzel, a objavila izdavačka kuća Agullo koja je dosad tiskala više od 13.000 primjeraka tog romana.


Sažetak romana


Jedne rujanske subote 1989., nakon ribarske fešte u malom mjestu na dalmatinskoj obali, nestane sedamnaestogodišnja djevojka. Policijska potraga ne daje nikakve rezultate, a okolna politička zbivanja - pad jednog sistema, društvene promjene i rat – zasjene nestanak djevojke. Jedini koji je i dalje traže njezina su najbliža obitelj: otac, majka i brat blizanac. 


"Crvena voda" Jurice Pavičića djelo je koje se proteže tijekom 27 godina, a u njemu se prati daljnji usud ljudi uključenih u potragu, od ukućana, preko osumnjičenih pa do inspektora jugoslavenske milicije. Priča o jednoj obiteljskoj tragediji i potrazi za odgovorima, kroz njihove sudbine, postaje i priča o Hrvatskoj i traumama društva tijekom triju desetljeća. 


"Crvena voda" nagrađivana i u Hrvatskoj


Roman je brzo postao bestseler u Hrvatskoj i dodijeljene su mu nagrade Ksaver Šandor Đalski i Fric.


O romanu je napisano i niz zapaženih kritika u europskim medijima, pa tako francuski Le Figaro, hvaleći naslov romana, piše kako Pavičić "uspijeva nadograditi obiteljsku dramu te maestralnu, vještu povijesnu fresku, a da ni jedne sekunde ne žrtvuje napetost dobrog krimića."


Jurica Pavičić

Jurica Pavičić

Foto: snimka zaslona / HRT

O autoru


Jurica Pavičić, rođen je 1965. u Splitu, gdje je završio i srednju školu. Diplomirao je povijest i svjetsku književnost na Sveučilištu u Zagrebu. Od 1989. radi kao filmski kritičar i kolumnist različitih novina (Slobodna Dalmacija, Vijenac, Zarez, Nedjeljna Dalmacija, Jutarnji list...). Dobitnik je najznačajnijih hrvatskih priznanja za novinarstvo i filmsku kritiku. Njegov novinarski rad neodvojiv je od književnoga, jer i u potonjem istražuje stalne motive svojih novinarskih tekstova - sudbinu pojedinca i društva u tranziciji te funkcioniranje obitelji u mediteranskom društvu.


Kao književnik debitirao je 1997. socijalnim trilerom "Ovce od gipsa", po kojem je snimljen film Vinka Brešana "Svjedoci", uvršten u konkurenciju Berlinskog filmskog festivala gdje je nagrađen i ekumenskom nagradom. Pavičić je za scenarij nagrađen Velikom zlatnom arenom festivala u Puli. Uslijedili su romani "Nedjeljni prijatelj", "Minuta 88", "Kuća njene majke", "Crvenkapica", "Žena s drugog kata" te zbirke priča "Patrola na cesti" i "Brod u dvorištu". Po naslovnoj priči zbirke "Patrola na cesti" snimljena je i kriminalistička miniserija u režiji Zvonimira Jurića koja je na Pulskom filmskom festivalu dobila nagradu za najbolju hrvatsku dramsku seriju. Kratke priče i romani prevođeni su mu na engleski, njemački, talijanski i bugarski.


(Izvori: glas-slavonije.hr/hocuknjigu.hr)

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!