Glas Hrvatske

08:50 / 02.08.2022.

Autor: David Rey

Čestitke iz Bolivije za Dan pobjede

Hrvatska - Bolivija jedno srce

Hrvatska - Bolivija jedno srce

Foto: ustupljena fotografija / Patricia Ávila

U ime hrvatske zajednice iz bolivijskoga grada La Paza, Patricia Ávila Kuljiš upućuje srdačne čestitke povodom obilježavanja Dana pobjede i domovinske zahvalnosti i Dana hrvatskih branitelja.

- Tisuće oluja, ali samo jedna sloboda je vrijednost. Hvala našim herojima, braniteljima naše lijepe domovine Hrvatske. 1995. je godina koja će ostati urezana u sjećanju nas koji smo, unatoč udaljenosti, ponosni što smo Hrvati. Zauvijek ćemo pamtiti operaciju Oluja koja je omogućila oslobađanje okupiranih hrvatskih teritorija.


Nevjerojatna vojno-redarstvena operacija Oluja bila je zapanjujuće široka vojna akcija kojom su Hrvatska vojska i policija oslobodile okupirana područja Republike Hrvatske. Taj je teritorij dotad bio pod nadzorom srpskih pobunjenika koji su na okupiranom području, uspostavili paradržavu Republiku Srpsku Krajinu, bez ikakvog međunarodnog priznanja.


Tom se akcijom cijelo okupirano područje osim istočne Slavonije vratilo u hrvatski ustavno-pravni poredak. No, ta i nekoliko ranijih pobjeda Hrvatske vojske stvorile su uvjete u kojima je u siječnju 1996. započeo proces mirne reintegracije hrvatskog Podunavlja.


Operacija Oluja, uz operaciju Bljesak, bila je ključna akcija koja je dovela do završetka Domovinskog rata. Danas, 27 godina nakon vojno-redarstvene operacije Oluja, prisjećamo se najsjajnije pobjede koja je Hrvatskoj donijela slobodu i mir. Hvala braniteljima za slobodu i mogućnost stvaranja obitelji u našoj domovini Hrvatskoj.


Svim Hrvatima čestitamo Dan pobjede i domovinske zahvalnosti i Dan hrvatskih branitelja - rekla je Patricia Ávila.

Hrvatska - Bolivija jedno srce

Hrvatska - Bolivija jedno srce

Foto: ustupljena fotografija / Patricia Ávila

Dvadeset i sedma obljetnica vojno redarstvene operacije Oluja i peta obljetnica osnutka Hrvatske zajednice u La Pazu u Boliviji


- Nedavno smo bili prisutni sa štandom na prvoj verziji sajma Expo La Paz, što je bila izvrsna poslovna prilika. Promovirana su nova savezništva, mnoge su tvrtke uspjele ojačati svoj imidž na tržištu, postavši prostor višestrukih prilika za sve tvrtke izlagače.


Sajam Expo La Paz imao je ugođaj inspiriran kulturom grada, poput slika o razvoju grada La Paza, poznatih fraza i gradskih priča. Posjetitelji su uživali u raznim događanjima tijekom sajma: nastupima uživo, plesovima, tematskim predstavama itd.


Ova prva verzija sajma bila je veliki izazov za obitelj Medić, organizatore te važne manifestacije. Zahvaljujemo svima njima, a posebno Sergiju Valdiviji Mediću, priznatom članu naše zajednice, koji nas je pozvao na sudjelovanje, pružajući nam priliku da predstavimo Hrvatsku i njezinu kulturu kroz proizvode i rukotvorine žena iz zajednice - kaže bolivijska arhitektica hrvatskih korijena. 

Hrvatska - Bolivija jedno srce

Hrvatska - Bolivija jedno srce

Foto: ustupljena fotografija / Patricia Ávila

Na sajmu su predstavili delicije hrvatske kuhinje


- Naš štand smo ukrasili mnoštvom hrvatskih zastava, prepoznatljivim tkaninama crveno-bijele šahovnice, ribarskom mrežom sa svjetlima, vezenim salvetama iz baštine obitelji Štambuk i mnoštvom srca. Nudili smo začinjeno maslinovo ulje po obiteljskoj recepturi te pripremili sapune od lavande s originalnom esencijom. Bilo je tu mnoštvo delicija za jelo: hrvatski nugati po tajnom receptu obitelji Matković, kiflice od badema, kroštule od krumpira, medenjaci od đumbira, meda i začina u obliku srca, razne čokolade s hrvatskim motivima, ručno rađene torbe i dodaci za kosu, slike, pladnjevi, lonci, kutije oslikane i ukrašene hrvatskim motivima, pejzažima i simbolima.


Predstavili smo Hrvatsku kroz ono što radimo svojim rukama. Uz to, Carlos Rojas i ja održali smo koncert pjesama na hrvatskom jeziku.


Kao rezultat toga, Hrvatsku i njezine običaje prikazali smo na simpatičan i prijateljski način, što je s veseljem prihvatila publika iz La Paza koja je prisustvovala sajmu.


Iz La Paza, Bolivije, grada na velikoj visini, šaljemo našu počast  voljenoj domovini Hrvatskoj. Hvala našim dragim prijateljima iz Glasa Hrvatske na praćenju i povezivanju iseljeništva s Hrvatskom - zaključuje Patricia Ávila Kuljiš, predsjednica Hrvatske zajednice La Paz, Bolivija.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!