Glas Hrvatske

18:00 / 12.01.2022.

Autor: Tomislav Šikić

Čestitka HNV-a povodom Dana hrvatskoga naroda u Crnoj Gori

Logo HNV-a

Logo HNV-a

Foto: Radio Dux / snimka zaslona

Hrvatsko nacionalno vijeće Crne Gore upućuje srdačne čestitke svim pripadnicama i pripadnicima hrvatskoga naroda u Crnoj Gori povodom Dana hrvatskoga naroda u Crnoj Gori, 13. siječnja. Prenosimo je u cijelosti.

"13. siječnja obilježava se po drugi puta ovaj veliki dan za Hrvate u Crnoj Gori te je ovo prilika da se prisjetimo svih zajedničkih dostignuća u izgradnji samostalne i građanske Crne Gore te očuvanju vrijednosti multikulturalizma našeg društva, čemu su Hrvati u Crnoj Gori dali svoj nemjerljiv doprinos.


Ovaj je praznik ujedno povod i podstrek da i nadalje i još jače ustrajemo u afirmaciji i na očuvanju posebnosti i vrijednosti hrvatskoga naroda u Crnoj Gori.


U skladu sa Zakonom o izboru, upotrebi i javnom isticanju nacionalnih simbola, a povodom nacionalnog praznika hrvatskoga naroda u Crnoj Gori, prošle su godine, uoči Dan hrvatskoga naroda u Crnoj Gori , istaknute zastave Crne Gore i hrvatskoga naroda u Crnoj Gori na pročelju Doma kulture  Josip Marković' u Donjoj Lastvi, gdje se nalazi sjedište Hrvatskoga nacionalnog vijeća Crne Gore, a na sam praznik hrvatskoga naroda u Crnoj Gori, 13. siječnja na zgradi Općine Tivat i Općine Kotor istaknuta je i zastava hrvatskoga naroda u Crnoj Gori.


Podsjetimo, dana 14. veljače 2020., na temelju Odluke donesene na izvanrednoj tematskoj sjednici Hrvatskoga nacionalnog vijeća Crne Gore, održanoj istoga dana, donesena je Odluka da se sukladno članovima 12 i 13 Zakona o izboru, upotrebi i javnom isticanju nacionalnih simbola ( ,, Službeni list Crne Gore '' , br. 003/ 20 od 23. 01. 2020. ) te Članu 7 Statuta Hrvatskog savjeta u Crnoj Gori, odnosno Hrvatskoga nacionalnog vijeća Crne Gore, od 18. srpnja 2017. , utvrđuje Dan nacionalnog praznika pripadnika hrvatskoga naroda u Crnoj Gori, na način da se za navedeni nacionalni praznik utvrđuje 13. 1.(siječnja), odnosno Dan prijenosa moći svetoga Tripuna u Kotor, poznatom kao Karike", stoji u čestitki koju potpisuje Zvonimir Deković, predsjednik Hrvatskoga nacionalnog vijeća Crne Gore.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!