Glas Hrvatske

13:44 / 27.01.2020.

Autor: Tomislav Šikić

Cella Anita Celić i Želimir Fišić izložili radove u Mostaru

(Foto: HKD Napredak/s dopuštenjem)

(Foto: HKD Napredak/s dopuštenjem)

Foto: - / -

Izložba slika i grafika Celle Anite Celić “Svijet u nestajanju” i Želimira Fišića “Vanishing point” otvorena je u Galeriji kraljice Katarine u Hrvatskom domu “Herceg Stjepan Kosača”. Organizirao ju je Hrvatski dom “Herceg Stjepan Kosača” u suradnji s Hrvatskim kulturnim društvom Napredak Glavna podružnica Mostar i Gradom Mostarom.

Želimir Fišić, jedan od autora, kazao je kako je izloženo 18 njegovih radova nastalih u proteklih desetak godina.

– Najviše je radova koji su nastali protekle godine, a svi su manje-više povezani tematski, tehnički kao i formatski. Što se tiče teme, u pitanju je jedna figuracija koja više alegorijski govori o atmosferama, stanjima, emocijama i mislim, radovi nisu pretjerano hermetični i to je dosta vidljivo – izjavio je Fišić.

(Foto: HKD Napredak/s dopuštenjem)

(Foto: HKD Napredak/s dopuštenjem)

Foto: - / -

Voditelj Galerije Dalibor Nikolić izjavio je kako su umjetnici Celić i Fišić u Hrvatskoj među top pet suvremenih mladih autora te kako njihovu večerašnju izložbu prije svega karakterizira kvaliteta.

– Kvaliteta je upravo ono što scena treba, prvenstveno radi mladih i onih koji će doći u Galeriju kako bi se naviknuli da kada dođu ovdje vide nešto što uistinu vrijedi – kazao je Nikolić.

Ravnatelj “Kosače” Danijel Vidović istaknuo je kako se ovom izložbom ujedno obilježava i završetak radova na obnovi i rekonstrukciji velike izložbene dvorane Galerije kraljice Katarine za što je sredstva osigurao Državni ured za Hrvate izvan Republike Hrvatske, a značajan dio sredstava osiguralo je i Ministarstvo civilnih poslova BiH.

(Foto: HKD Napredak/s dopuštenjem)

(Foto: HKD Napredak/s dopuštenjem)

Foto: - / -

Govoreći o autorima izložbe, kazao je kako je riječ o dvoje mladih, ali već poznatih, eminentnih hrvatskih likovnih umjetnika koji su dio svog studija proveli na širokobriješkoj akademiji te kako mu je čast što svoje radove izlažu u Mostaru.

U katalogu izložbe povjesničar Srećko Križan naveo je da premda se autori vizualno jako razlikuju, tematski su zapravo vrlo blizu.

- Dok je umjetnica Celić više zaokupljena ekološkom tematikom – destrukcijom svijeta prirode čovjekovim intervencijama, Fišić kroz svoje jasne scenske prikaze odašilje poruke brige i upozorenja o ništavnosti čovjeka pred oronulim izdancima (post)industrijske revolucije – betonske kaljuže bezdušnog grada i njegovih cjelina - ističe Križan.

(Foto: HKD Napredak/s dopuštenjem)

(Foto: HKD Napredak/s dopuštenjem)

Foto: - / -

U tematskom smislu, dodaje Križan, nije to nikakva novotarija, čak je očekivano da se umjetnici u vremenima ekoloških katastrofa s jedne, i otuđenosti, izgubljenosti i besmislenost čovjeka u hibridnom okruženju grada, s druge strane, pozabave onime što je explicite negativni simptom našega vremena.

- Nisu oni jedini u tome, ali su svakako jedinstveni u načinu kako stilski i tehnički to likovno problematiziraju - naglašava Križan.

Akademska slikarica-grafičarka Cella Anita Celić rođena je u Šibeniku, a diplomirala je 2007. na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu, gdje živi i radi. Sudjelovala je na izložbama u zemlji i inozemstvu, radionicama, multimedijalnim projektima i suradnjama. Dobitnica nekoliko nagrada i priznanja.

(Foto: HKD Napredak/s dopuštenjem)

(Foto: HKD Napredak/s dopuštenjem)

Foto: - / -

Akademski slikar-grafičar i prof. likovne kulture Želimir Fišić rođen je u Vinkovcima, gdje živi i radi. Na Akademiji likovnih umjetnosti u Širokom Brijegu 2002. godine diplomirao je grafiku u klasi prof. Igora Dragičevića. Član je HADLU-a Vinkovci i Grupe 1999 Vinkovci. Sudjelovao je na više likovnih kolonija, te imao više samostalnih i skupnih izložbi u zemlji i inozemstvu.

Izložba će biti otvorena dva tjedna.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!