Glas Hrvatske

10:20 / 21.11.2022.

Autor:

CD s izabranim djelima Josipa Andrića

CD s izabranim djelima Josipa Andrića

CD s izabranim djelima Josipa Andrića

Foto: ZKVH / snimka zaslona/kolaž

Diskografska kuća Croatia Records iz Zagreba objavila je CD s 14 izabranih djela koja Josipa Andrića.

Josip Andrić (1894. – 1967.) bio je hrvatski skladatelj, glazbeni teoretičar i kritičar, etnomuzikolog, publicist, književnik, jezikoslovac, prevoditelj, katolički pregalac, putopisac, dugogodišnji urednik brojnih hrvatskih tiskovina. Podrijetlom je iz Bukina u Bačkoj. Među ostalim, bio je predsjednik i glavni dirigent Hrvatskog tamburaškog saveza, skladao je više od 500 djela, od opera, baleta, suita, sonatina, simfonijskih plesova, simfonijeta, kantata, pa sve do popijevaka, vokalnih kompozicija, crkvenih i tamburaških skladbi te kola. Posebnu pozornost Andrić je posvećivao umjetničkoj promociji tamburaške glazbe i tambure kao instrumenta, maštajući o tamburaškoj filharmoniji, napisavši više izvornih djela namijenjenih tom instrumentu nego itko prije njega.


Dio Andrićevog opusa na novom CD-u izveli su Ana Orić, Ana Ticl Bušić i Tambura quintet, a skladbe Suton, Kupi, diko, ciglice, Oči moje, U bašči procvali orasi, Djevojačko sanje i Žetelačko kolo nakon dugo godina ponovno su snimljene kako bi obnovile sjećanja na jednog od doajena hrvatske tamburaške glazbe. 


(Hrvatska riječ)

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!