Glas Hrvatske

17:00 / 03.03.2022.

Autor: Tomislav Šikić

Bućanovi plakati u New Yorku

86. međunarodna aukcija rijetkih plakata

86. međunarodna aukcija rijetkih plakata

Foto: HAZU.hr / snimka zaslona

Do 19. ožujka u PAI Galeriji u New Yorku održava se 86. međunarodna aukcija rijetkih plakata (Poster Auctions International) na kojoj su na prodaju ponuđeni rijetki i kultni plakati od kraja 19. stoljeća. Među 425 plakata je i antologijski plakat za balete Igora Stravinskog "Žar ptica" i "Petruška" u Hrvatskom narodnom kazalištu u Splitu 1983. čiji je autor hrvatski slikar, dizajner i grafičar akademik Boris Bućan koji je objavljen i na naslovnici kataloga aukcije.

- Ova aukcija ne samo da sadrži vrhunska djela naših najomiljenijih umjetnika, već uključuje i rijetko viđene slike, makete, crteže i knjige. Od dizajna Belle Époque Alfonsa Muche i Henrija de Toulouse-Lautreca do mode iz doba jazza, Paula Colina i Charlesa Loupota, na ovoj rasprodaji postoji doista nešto posebno za svakog kolekcionara - rekao je Jack Rennert, predsjednik Poster Auctions Internationala. 


Cijena plakata Žar ptica kreće se između 10.000 i 15.000 dolara. Kako se navodi u katalogu aukcije, plakat je zapanjujuće originalna kreacija, istodobno bizaran, zanosan i raskošan i time perfektan dizajn za mitski uzlet mašte koji izazivaju Stravinskijevi baleti. Prikaz Žar ptice opisan je kao androgina nejasna egipatska ptičja kreatura koja pozira u crvenim cipelama s visokom petom, koja je više stroga nego plamena, ali neupitno provokativna.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!