Glas Hrvatske

08:00 / 29.03.2022.

Autor:

“Braća Seljan – hrvatski istraživači u Južnoj Americi”

Isječak plakata izložbe

Isječak plakata izložbe

Foto: ustupljena fotografija / -

Etnografski muzej kreće na veliku turneju po Južnoj Americi s izložbom “Braća Seljan – hrvatski istraživači u Južnoj Americi”. Održavanje izložbe planirano je u gradovima: Asuncion (Paragvaj), Santiago (Čile), Lima (Peru), Ouro Preto, Sao Paulo i Curitiba (Brazil).

Otvorenje prve izložbe i početak ovog značajnog gostovanja je u Asuncionu (Paragvaj), 30. ožujka 2022. godine. Izložba će biti predstavljena povodom šestog Susreta hrvatske dijaspore Južne Amerike koji će se u organizaciji Paragvajsko-hrvatske gospodarske komore održati u Asunciónu od 29. do 31. ožujka 2022. godine. Događaj će se održati u užem kulturnom središtu grada u reprezentativnom prostoru Manzana de la Rivera, Casa Castelvi, od 30. ožujka do 15. travnja 2022. godine.


Karlovčani, braća Mirko i Stevo Seljan, nakon povratka iz Etiopije gdje su bili u službi cara Menelika II., otišli su 1903. godine u Južnu Ameriku gdje su sljedećih deset godina istraživali prostrana područja Brazila, Paragvaja, Perua i Čilea. Vlasti južnoameričkih država angažirale su ih za istraživanje mogućnosti prometnog povezivanja važnih trgovačkih točaka. Proveli su brojne ekspedicije, što su zabilježili u novinskim člancima i knjigama, dnevnicima i fotografijama.


Etnografski muzej u Zagrebu čuva navedenu dokumentaciju i vrijednu zbirku predmeta iz Etiopije i Južne Amerike. Braća Seljan bila su povezana s hrvatskim iseljenicima diljem Južne Amerike i SAD-a. Radili su na njihovom međusobnom povezivanju, ali i ostvarivali su poslovne suradnje. Mirko je poginuo 1913. godine tijekom ekspedicije u Peruu, a Stevo nakon bratove smrti osnovao je obitelj u brazilskoj državi Minas Gerais gdje je preminuo 1936. godine.


Zora Seljan, Stevina najstarija kći, bila je brazilska književnica, teatrologinja, novinarka, kazališna kritičarka i autorica više kazališnih komada. Autorica izložbe je Marija Živković, a autorice likovnog postava Iva Hrvatin i Marita Bonačić.


Izložba je ostvarena u suradnji s Ministarstvom vanjskih i europskih poslova Republike Hrvatske u okviru obilježavanja 30. obljetnice međunarodnog priznanja Republike Hrvatske, a realizirana zahvaljujući sredstvima Ministarstva vanjskih i europskih poslova Republike Hrvatske, Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske, Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske i Gradskog ured za kulturu Grada Zagreba.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!