Glas Hrvatske

12:31 / 12.12.2021.

Autor: Slobodanka Ljubica Bajka

Božićni sajam u Karaševu

Božićni sajam u Karaševu

Božićni sajam u Karaševu

Foto: Grupa volontera Karaševo / ustupljena fotografija

Ove je godine Karaševo u vrijeme Adventa odjeveno u svijetlu haljinu… a kako Božić znači svjetlo, neka i u našim srcima zasvijetli svjetlo Božića! Stara izreka kaže da svi putovi vode u Rim, a na Božić svi putovi vode u čovjekovo srce.

Žalimo se na teška vremena: pandemija nam je svima promijenila način života, nastupile su promjene na poslu, u provođenju slobodnog vremena… ali, poruka Božića je ista sada kao i uvijek, za sve nas. Božić je novo rođenje koje nam pokazuje ljubav i svjetlo.


Kako je ovo vrijeme darivanja I ljubavi, grupa volontera “Moje Karaševo” zajedno s Općinom Karaševo i u suradnji s partnerima, suradnicima i ljudima dobre volje organizira svake subote Božićni sajam u središtu sela. Prikupljeni novac će uputiti dvojezičnoj gimnaziji u Karaševu.


Sajam počinje svake subote u 17 i završava u 20 sati. Otvara se molitvom krunice. Uz bogatu kulinarsku ponudu u sklopu koje možete probati orahnjaču, makovnjaču i razne druge domaće kolače, također možete uživati slušajući božićne pjesme i kolende.


Svaka subota uz to ima organiziran poseban program. U goste nam dolaze djeca Rumunji iz obližnjih škola i pjevaju. Sljedeće subote 18. Prosinca nastupit će Kulturno-umjetničko društvo Klokotič, a održavaju se i predstave na hrvatskom jeziku.


Dječica karaševskih škola pripremila su zajedno sa svojim učiteljicama ručne radove u obliku različitih ukrasa, slika i nakita koji su također ponuđeni na prodaju.


Karaševci se vesele prvom Božićnom sajmu – od onih najmanjih do najstarijih. Veseli prizori sa Sajma pokazuju da se uz kuhano vino zaboravlja čak i na hladnoću. Mnogi od njih poželjeli su kao najveću želju da se njihovi najmiliji vrate u selo kako bi zajedno dočekali Božić i obilježili Isusovo rođenje.


Zastanimo malo od svakodnevne jurnjave i pružimo ruku jedni drugima! Ponudimo si međusobnu suradnju i pomoć, baš kako to čine i karaševski volonteri. Jer, Božić započinje kad zavirimo u srce potrebita čovjeka i otkrijemo bogatstvo njegove ljudskosti.

Poslušajte prigodno obraćanje karaševskoga kneza/načelnika Petra Bogdana.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!