Glas Hrvatske

16:07 / 17.12.2018.

Autor: Tomislav Šikić

Božićni koncert za luksemburške Hrvate

(Foto: Goran Ristovski)

(Foto: Goran Ristovski)

Foto: - / -

Božićnim koncertom Anđele Zelić uz gostovanje Nikole Sunjka i Veljka Beadera iz šibenske klape Brodarica, baritona Ive Mihajlovića, splitskog majstora klasične gitare Josipa Dragnića i pijanista Josipa Mihaljevića iz Frankfurta, Hrvati u Luksemburgu 15. prosinca uplovili su u blagdansko raspoloženje, a pridružili su im se u tome i luksemburški, francuski i njemački gosti.

U organizaciji Hrvatskoga društva Luksemburg i općine Bertrange, već tradicionalna božićna glazbena poslastica održana je ovaj put u koncertnoj dvorani ArcA. Koncert je započeo hommageom preminuloj hrvatskoj glazbenoj legendi Oliveru Dragojeviću. Anđela Zelić izvela je pjesme "Nocturno" i "Stine", a uz novoosnovanu klapu s Nikolom Sunjkom, Veljkom Beaderom i Ivom Mihajlovićem i "Moje lipo", "Ključ života" i "Kad mi dođeš ti".

(Foto: Goran Ristovski)

(Foto: Goran Ristovski)

Foto: - / -

Pjevačica iz njemačkog Darmstadta s trenutačnim boravkom u Luksemburgu u prvome dijelu je izvela i nekoliko svojih novih solističkih skladbi. U drugome dijelu programa pjevala je duhovno-božićni repertoar uz poznate naslove poput "Božić bili", "U sve vrime godišta", "Tiha noć", "Hallelujah", "Mary did you know", "Adeste Fidelis" i ostale izvedbe na engleskome i njemačkom jeziku. S posebnim simpatijama primljena je izvedba "U sve vrime godišta" na dubrovački način.

(Foto: Goran Ristovski)

(Foto: Goran Ristovski)

Foto: - / -

- Nastojala sam u program uvrstiti za svakoga ponešto, a na taj način u multikulturalnome Luksemburgu pozvati i naše sugrađane ostalih nacionalnosti. Našega Olivera morali smo se sjetiti i drago mi je da publika taj dio programa posebno dobro prihvatila i emotivno doživjela. Malo je nas Hrvata u Luksemburgu, ali sjajno smo se posložili kao glazbena ekipa i zahvaljujem svima koji su pridonijeli uspjehu ovogodišnjega koncerta, ali i inače tradiciji njegova održavanja - rekla je Anđela Zelić koja je svojim gostima uručila prigodne poklone, baš kao što su to na kraju priredbe učinili Anđelko Markulin i Ljerka Radoš Gverijeri, predsjednik i članica predsjedništva Hrvatskog društva Luksemburg.

Božićni koncert u Luksemburgu odličan je primjer kako integracija Hrvata u sredine u kojima žive i dobra suradnja s lokalnim zajednicama može doprinijeti promicanju hrvatske kulture, tradicije i glazbe. Izvođači su svoj honorar donirali u svrhe projekta "Čitajmo hrvatski" Hrvatskog društva Luksemburg kojime se želi potaknuti djecu i mlade na učenje i očuvanje hrvatskog jezika.

Ovogodišnjem odlično posjećenom hrvatskom božićnom koncertu u Luksemburgu nazočili su Joelle Flammang u ime općine Bertrange, Ruža Studer, dopredsjednica Savjeta Vlade RH za Hrvate izvan Republike Hrvatske, Goran Strniša, član Savjeta zadužen za područje Beneluxa, kao i novoimenovani voditelj Hrvatske katoličke misije u Luksemburgu vlč. David Ryan.

(Goran Filipović)

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!