Glas Hrvatske

10:25 / 16.12.2020.

Autor: Tomislav Šikić

Božena Volić - dobitnica nagrade "Krešimir Šego"

Božena Violić (Foto: snimka zaslona/HMS.ba)

Božena Violić (Foto: snimka zaslona/HMS.ba)

Foto: - / -

Želeći sačuvati sjećanje na život i djelovanje utemeljitelja Književno-poučnog časopisa za mlade "Cvitak" Krešimira Šegu (Međugorje, 11. veljače 1950. – 9. prosinca 2014.),​ Udruga “Cvit” Međugorje i Ogranak Matice hrvatske u Mostaru, ustanovili su književnu nagradu "Krešimir Šego", koja se dodjeljuje najuspješnijem autoru – piscu za mlade. Ove ju je godine dobila Božena Volić, književnica i članica HKD Napredak podružnica Travnik.

Članovi stručnog povjerenstva u sastavu Miro Petrović, predsjednik, Miroslav Šego i Željko Vasilj, članovi Povjerenstva, donijeli su jednoglasnu odluku da je književnica Božena Volić dobitnica nagrade “Krešimir Šego”​ za 2020. godinu.

Božena Volić rođena je 27. svibnja 1949. god u Zagrebu. Kao dijete, s obitelji doseljava u Travnik. Osnovnu i srednju školu završila je u Travniku, a Pedagošku akademiju u Sarajevu. Cijeli svoj radni vijek je radila kao učiteljica razredne nastave. Dugo godina piše bajke, priče, igrokaze i pjesme za djecu te ih objavljuje u dječjim časopisima Cvitak, Palčić i Izvori.

Autorica je kazališne predstave "Crvenkapac", s kojom je sudjelovala na Međunarodnom festivalu djeteta u Šibeniku. Objavila je dvanaest knjiga svih žanrova: romane, poeziju, kratke priče, povijesne pripovijetke, legende, slikovnice.

Živi u Travniku i radi u uredništvu Glasila Hrvatskog kulturnog društva Napredak podružnica Travnik.

(HMS)

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!