Glas Hrvatske

08:08 / 26.11.2021.

Autor: David Rey

Bolivijska arhitektica hrvatskih korijena želi upoznati Hrvatsku

Vanessa Moya

Vanessa Moya

Foto: ustupljena fotografija / -

U žilama joj teče hrvatska krv, što ju povezalo s hrvatskom zajednicom u La Pazu u Boliviji. Velika joj je želja upoznati Hrvatsku - domovinu svog pradjeda i posjetiti svoju rodbinu.

- Srdačan pozdrav šaljem Glasu Hrvatske!

Moje ime je Vanessa Moya Claure. Rođena sam 1993. godine na Margariti, malom i prekrasnom rajskom otoku na Karibima, zvanom “Biser Kariba”, jednom od najljepših u Venezueli. Iako sam tamo rođena, nisam mogla živjeti na tom prekrasnom mjestu onoliko dugo koliko sam željela.

Zbog posla mojih roditelja, koji su se bavili građevinarstvom, morali smo otići u Santiago de Chile. No, moja se baka nažalost teško razboljela i roditelji su odlučili preseliti u Boliviju. Odveli su me u La Paz, mjesto koje je postalo moj stalni dom. To je vrlo lijep, multikulturalni grad i osjećam ponos zbog toga što sam njegova stanovnica.

Od malih sam nogu imala umjetnički dar. Roditelji su me uvijek podržavali u umjetnosti i glazbi. Svoj sam glazbeni dar naslijedila od majke. U srednjoj sam školi naučila svirati gitaru i druge instrumente. Druga aktivnost kojom sam se bavila bila je književnost. Pisala sam priče na vrlo kreativan način, za što sam čak dobivala i nagrade. Također, posebno sam voljela klasični balet, zbog čega sam jako zavoljela klasičnu glazbu. Zapravo, moj san je bio postati poznata balerina, ali kad je došlo do promjene u mojim aktivnostima, morala sam odustati od toga - rekla je Bolivijka hrvatskih korijena.

Vanessa Moya

Vanessa Moya

Foto: ustupljena fotografija / -

Vanessa je studirala arhitekturu na bolivijskom Katoličkom sveučilištu San Pablo u La Pazu.


- S idejom da u budućnosti radim sa svojim roditeljima. Ono što volim kod arhitekture je kako rješava probleme, pomaže nam da imamo ugodniji život i kako nadilazi povijesno naslijeđe čovječanstva. Jer doista - kroz građevine možemo cijeniti svako razdoblje povijesti, način razmišljanja i osjećaje stanovništva, različite kulture i običaje.

Fascinira me obnova starih građevina i pokušaji spašavanja njihove povijesti. Tako trenutačno radim u Biskupijskoj baštini u gradu La Pazu.

Još jedna aktivnost koja se počela jako isticati u mom životu je manekenstvo, iako se nikad nisam doživljavala kao model. No, dok sam bila studentica, dobila sam poziv da svoj fakultet predstavim kao Miss arhitekture, na izboru za Miss Katoličkog sveučilišta. Bio je to za mene početak u svijetu manekenstva.

Kasnije su me pozvali da sudjelujem na natječaju za Međunarodnu proljetnu kraljicu humanitarnoga projekta Modni dan. Izabrana sam za najfotogeničijnu djevojku, najbolju siluetu i potkraljicu događaja. To je bio početak rada u agenciji One Model, gdje sam imala priliku biti imidž mnogih važnih brendova - ističe arhitektica Vanessa Moya.

Antonio Sokol

Antonio Sokol

Foto: ustupljena fotografija / -

Njezin pradjed je rođen u Hrvatskoj. Bio je građevinski inženjer, a tijekom života u Boliviji posvetio se izgradnji raznih radova.


- Govoreći malo o svom podrijetlu, ističem raznolikost podrijetla moje obitelji. Među njima su i moji hrvatski korijeni sa strane mog pradjeda. U žilama mi teče hrvatska krv, što mi omogućuje da budem dio hrvatske zajednice u La Pazu u Boliviji, s kojom imam jako dobar odnos. To je veličanstvena grupa koja mi je od prvog dana otvorila svoja vrata i ispunila me svojom ljubavlju.

Iako ne nosim mamino hrvatsko prezime, osjećam da imam bliske veze s Hrvatskom i njezinim narodom. Unatoč tome što poznajem nekoliko europskih zemalja, još nisam upoznala domovinu svog pradjeda i želja mi je da je jednog dana upoznam.

Povijest mojih korijena čini mi se pomalo neobična zbog mješavine podrijetla koju imam. Počevši od mog hrvatskog pradjeda po imenu Antonio Sokol Lučić. Upoznao je moju prabaku Marinu Buchón Virreiru, rođenu u Boliviji, od oca Francuza i majke Peruanke, s kojom je imao petero djece. Među njima i moju baku Norah Mery Sokol Buchón, koja je rođena 1937. Uvijek je bila vrlo odgovorna i vrijedna žena, koja je imala troje djece - kaže bolivijska arhitektica. 

Vanessa Moya s obitelji

Vanessa Moya s obitelji

Foto: ustupljena fotografija / -

Vanessa ističe da ima veliku naklonost prema Hrvatskoj, Španjolskoj, Venezueli i Boliviji.


- Moja majka Leticia Yezmin Claure Sokol rođena je 1963. u La Pazu u Boliviji. Uvijek je bila vrlo druželjubiva i zabavna. Mislim da se zbog te nacionalne mješavine svojih predaka zainteresirala za učenje nekoliko jezika i putovanje u mnoge zemlje. Na jednom od putovanja upoznala je mog oca Manuela Moyu Carmonu, koji je rođen 1963. u Cordobi u Španjolskoj. Odlikuje ga avanturistička osobnost, kroz koju je upoznao i mnoge zemlje. Njegova sposobnost započinjanja novih pothvata i poslova omogućila mu je da izgradi novi život s mojom majkom.

Zaista sam jako vezana za različite zemlje. Počevši od Hrvatske, domovine mog pradjeda Antonija, koju želim upoznati i posjetiti svoju rodbinu. Jer to je dio mojih korijena, krvi koja teče mojim venama.

Španjolska zbog mog oca, zemlja koju sam već imala sreće upoznati. Fascinirali su me njezini ljudi i povijesni krajolici, umjetnost i velika kultura. Venezuela jer je moja zemlja rođenja, u koju se nadam da ću se uskoro vratiti te moći bosa hodati njenim prekrasnim plažama i osjetiti topli morski povjetarac.

I Bolivija jer je to zemlja u kojoj sam živjela veći dio svog života. I iako me život daleko vodi, Bolivija će uvijek imati posebno mjesto u mom srcu - zaključila je Vanessa Moya Claure, bolivijska arhitektica hrvatskog podrijetla.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!