Glas Hrvatske

08:08 / 24.03.2023.

Autor: David Rey

Bolivijka hrvatskih korijena nagrađena za projekt kolonizacije Mjeseca

Dalma na naslovnici National Geographica

Dalma na naslovnici National Geographica

Foto: ustupljena fotografija (kolaž) / Dalma Rojas

Dalma Rojas, Bolivijka hrvatskih korijena, pobijedila je na natječaju "Odvedi me na Mjesec", u kojem je projektirala lunarnu koloniju prilikom čovjekovog naseljavanja na Mjesec. U razgovoru za Glas Hrvatske otkrila je oduševljenje zbog svog posjeta Hrvatskoj te ljubav koju osjeća prema svojoj pradomovini.

- Pozdrav Glasu Hrvatske. Moje je ime Dalma Rojas, bolivijska i hrvatska državljanka. Trenutno živim u Buenos Airesu, u Argentini.


Imam sreću iskoristiti ovu priliku da govorim o svom putu u egzaktnim znanostima, svojim referencama i posjetu Hrvatskoj.


U tinejdžerskim godinama čitala sam uzbudljivu biografiju Nikole Tesle, a u taj me uzbudljivi svijet uvelo dijete svjetlosti, divna osoba. Saznavši da je rođen u Smiljanu, osjećala sam posebnu povezanost s njim i uvijek sam mislila posjetiti njegov rodni kraj, što pokazuje njegovu promišljenost, znatiželju i fiksaciju na prirodne pojave.


Čitala sam znanstveno-popularne knjige, a u školi su me jako zanimale fizika i matematika - kaže Dalma Rojas.

Dalma Rojas na dodjeli nagrade u La Pazu

Dalma Rojas na dodjeli nagrade u La Pazu

Foto: ustupljena fotografija / Dalma Rojas

Pobijedila na natječaju posvećenom mladima koji se bave znanošću


- Nakon mature odlučila sam se prijaviti na natječaj Veleposlanstva Sjedinjenih Američkih Država u Boliviji pod nazivom "Odvedi me na Mjesec", koji se sastojao od projektiranja lunarne kolonije i rješavanja raznih poteškoća koje bi se pojavile prilikom naseljavanja na Mjesec.


Pobijedila sam na natječaju, a dodjela je održana u Bolivijskoj kinoteci, gdje je prikazan film "Skriveni talenti". Također sam osvojila mjesto u astronomskom kampu koji se održavao na Otoku sunca - Isla del Sol u La Pazu, u Boliviji.


Bilo je to lijepo iskustvo, popraćeno vedrim i zvjezdanim nebom. Isla del Sol je otok s malo stanovnika i okružen je mitskim jezerom Titicaca. Uvijek sam pronalazila sličnost s otokom Visom, odakle potječe moja hrvatska obitelj. Vis je okružen plavim Jadranskim morem, koje sam imala sreću posjetiti. To me motiviralo da potražim bolju budućnost kao istraživač i upisala sam se na Sveučilište u Buenos Airesu, smjer fizičke znanosti - ističe Bolivijka hrvatskih korijena. 

Carlos i Dalma Rojas u Tehničkom muzeju u Zagrebu

Carlos i Dalma Rojas u Tehničkom muzeju u Zagrebu

Foto: snimka zaslona / facebook

Dalma je 2020. posjetila Hrvatsku


- Posjetila sam Tehnički muzej Nikola Tesla u Zagrebu. Svjedočila sam najočekivanijem događaju u muzeju, demonstraciji Tesline zavojnice. Gromoglasan zvuk napona, koji je lomio električni otpor zraka, ostavio je sve posjetitelje zatečene i na trenutak utihnute. Tada mi je prišao izlagač zavojnice i počeli smo razgovarati o elektromagnetizmu, jer je i on diplomirao fiziku. Upoznala sam i ravnateljicu muzeja koja mi je ljubazno ponudila podršku ako se ikada odlučim baviti svojim zanimanjem u Hrvatskoj.


Zagreb mi je bio jako poseban. Za društvo je vrlo važno da su prisutni simboli i figure znanosti, a mene je razveselilo vidjeti Teslin kip pun aranžmana i ruža. Susreta s kipovima Sunčevog sustava bio mi je šlag na torti. Nadam se da ću se u budućnosti vratiti kao diplomirani fizičar, i uz puno sreće izvesti neki znanstveni projekt.


Ova mi se ideja mota po glavi još otkad sam bila na dodjeli nagrada Utjecajne hrvatske žene, gdje sam pratila svoju majku. Na ovom događaju upoznala sam mnoge pametne i uspješne žene, pa tako i žene u znanosti, koje su govorile o suradnji među sudionicama, ali i o financiranju istraživačkih projekata.


Srce znanosti je u suradnji i velik dio mog srca ostao je u prekrasnoj Hrvatskoj - zaključuje Dalma Rojas Ávila. 

Dalma u Splitu

Dalma u Splitu

Foto: ustupljena fotografija / Dalma Rojas

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!