Glas Hrvatske

15:06 / 20.01.2022.

Autor: David Rey

Bolivija obilježava obljetnicu priznanja Hrvatske

Hrvatska zajednica - Santa Cruz

Hrvatska zajednica - Santa Cruz

Foto: Robert Jakubek / osobna arhiva

Robert Jakubek počasni konzul Hrvatske u Santa Cruzu de la Sierri u Boliviji, čestitao je svim Hrvatima obljetnicu priznanja Republike Hrvatske.

- Upućujem srdačne pozdrave Glasu Hrvatske i svim Hrvatima u domovini i u svijetu. Obraćam vam se u povodu obilježavanja 30. obljetnice međunarodnog priznanja Republike Hrvatske, događaj koji se dogodio u siječnju 1992. godine.


Danas, nakon 30 godina, naviru nam lijepa i emotivna sjećanja na one dane kada se, uz snažne domovinske osjećaje, zalaganjem Hrvata u Hrvatskoj i svijetu, stvarala nezavisna i slobodna Republika Hrvatska. Kao i u drugim zemljama, i mi Hrvati u Boliviji zdušno smo se zalagali da Bolivija, zemlja u kojoj živimo, što prije prizna postojanje Republike Hrvatske. 


Između ostalih akcija, 7. listopada 1991. godine uputili smo otvoreno pismo tadašnjem predsjedniku Bolivije, Jaimeu Pazu Zamori, moleći ga da bolivijska vlada osudi jugoslavensku agresiju na Hrvatsku. To dobro i odlučno sročeno pismo, koje je potpisalo 59 osoba, snažno je odjeknulo u ovdašnjim medijima. A nakon toga tadašnji predsjednik Bolivije, na godišnjoj skupštini Ujedinjenih naroda 1991. godine, podržao je stvaranje i priznavanje slobodne i suverene Republike Hrvatske - ističe ing. Robert Jakubek.

Konzularni dani

Konzularni dani

Foto: Robert Jakubek / osobna arhiva

Robert Jakubek audio

Bolivija je priznala Hrvatsku među prvim latinoameričkim državama, krajem siječnja 1992. godine


- Naviru emotivna sjećanja, na te dane kad nas je vuklo srce, kad smo svi zajedno radili, kad nisu postojale nesavladive prepreke. Iz tih dana posebno se sjećam našeg prvog veleposlanika Republike Hrvatske u Boliviji, g. Frane Krnića, s kojim sam počeo raditi i surađivati za dobrobit Republike Hrvatske.


A nakon toga posebno se sjećam trenutka sa glavnog trga u La Pazu, koji se zove Plaza Murillo, gdje sam prvi puta čuo javno odsviranu Lijepu našu kao državnu himnu Republike Hrvatske, koju je odsvirao Batallón Colorados, nakon što je g. Ive Livljanić, kao hrvatski veleposlanik, predao vjerodajnice bolivijskom predsjedniku u La Pazu.


Vidjevši kako se podiže naša trobojnica s grbom i slušajući Lijepu našu, stisnulo mi se srce, potekle su suze. Jer kad sam 1981. godine odlazio iz Hrvatske, nisam ni sanjao da ću Lijepu našu slušati u svijetu kao himnu slobodne i suverene Republike Hrvatske - izražava hrvatski konzul u Santa Cruzu.

Hrvatska zajednica

Hrvatska zajednica

Foto: Robert Jakubek / osobna arhiva

- Od tih dana naša hrvatska zajednica u Boliviji je svaki dan sve snažnija, veća i bolje organizirana. Zadnjih godina oko 20 do 30 osoba godišnje putuje u Hrvatsku na studij i tečaj hrvatskog jezika, a jedan dio njih tamo i ostane. Uglavnom, radi se o mladim i sveučilišno obrazovanim osobama, koje u Hrvatskoj i Europi vide bolje mogućnosti da bi ostvarile svoje životne planove.


Ja sam 1981. godine otišao u svijet iz komunizma, da bi ostvario svoje snove. A sada me veseli da naši potomci, a nadam se da će se možda i moji unuci, jednog dana vratiti u Hrvatsku i prekinuti stoljetnu povorku Hrvata koji se iseljavaju iz Hrvatske.


Uz srdačne pozdrave, čestitam svima godišnjicu priznavanja naše drage i voljene Republike Hrvatske - zaključuje ing. Robert Jakubek, počasni konzul Republike Hrvatske u Santa Cruzu de la Sierri, u Boliviji.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!