Glas Hrvatske

08:08 / 08.06.2023.

Autor: David Rey

Bolivija proslavila Dan državnosti Hrvatske

Slavljenička torta iz Santa Cruza

Slavljenička torta iz Santa Cruza

Foto: ustupljena fotografija / Hrvatska zajednica Santa Cruz

Kao i svake godine, hrvatske zajednice u Boliviji, raspoređene u gradovima Santa Cruz de la Sierra, Cochabamba i La Paz, raznim su aktivnostima proslavile Dan državnosti Republike Hrvatske.

Obilježavajući Dan državnosti Republike Hrvatske, počasni konzul Republike Hrvatske u Boliviji Robert Jakubek i hrvatska zajednica dvomilijunskog grada Santa Cruza de la Sierra, organizirali su svečanu priredbu i zajednički ručak, kojim je obilježena 33. obljetnica stvaranja slobodne i suverene Republike Hrvatske. Budući da se konzul upravo vratio iz Hrvatske, vremena za organizaciju bilo je malo, ali okupilo se više od 200 ljudi.


Nakon intoniranja bolivijske i hrvatske himne, počasni konzul je u prigodnom govoru nazočnima izložio povijesne činjenice i značaj Dana državnosti. Iskoristivši priliku, istaknuo je kako Hrvatska u protekle 33 godine postala suvremena i ravnopravna država Europske Unije, ušla u schengensku zonu i uvela euro kao službenu valutu.


Ujedno je naglasio da Središnji državni ured za Hrvate izvan Republike Hrvatske i programi Croaticuma, povratnicima i zainteresiranima nude raznovrsne mogućnosti za upoznavanje hrvatskog jezika, zapošljavanja i uključivanja u društveni i gospodarski život Republike Hrvatske, koja danas svojim stanovnicama i povratnicima pruža sigurnost, uvjete za ugodan život i brojne mogućnosti zapošljavanja.


Nakon prigodnih zdravica, uz pomoć najmlađih, ugašene su svjećice i presječena je rođendanska torta.

Galerija
Robert Jakubek - hrvatski konzul, Foto: ustupljena fotografija/Hrvatska zajednica Santa Cruz
Dan državnosti u Santa Cruzu , Foto: ustupljena fotografija/Hrvatska zajednica Santa CruzDan državnosti u Santa Cruzu , Foto: ustupljena fotografija/Hrvatska zajednica Santa Cruz

Hrvatska zajednica Cochabamba okupila se na manifestaciji koju je organiziralo Hrvatsko dobrotvorno društvo u povodu obilježavanja 33. obljetnice Dana državnosti Republike Hrvatske. Kao i svake godine, ovaj je događaj dugo očekivana tradicija, jer predstavlja okupljanje obitelji, prijatelja i posebnih gostiju iz zajednice, koji dijele ljubav prema hrvatskoj kulturi i tradiciji. Događaj je imao vrlo posebna obilježja koja su ovu večer učinila nezaboravnim susretom.


U prvom dijelu održana je svečana zdravica u povodu proslave Dana državnosti Republike Hrvatske. U prigodnim govorima predsjednik društva Goran Vraničić Dubravčić i dopredsjednica Lluvitza Lopez Golac zahvalili su članovima hrvatske zajednice na velikom sudjelovanju.


Naglasili su važnost održavanja institucije ujedinjene oko nasljeđa svojih roditelja i djedova, koji su uspostavili svoju prisutnost u Boliviji i ostavili primjer otpornosti, rada i obiteljskih vrijednosti za sve svoje potomke. Istaknuta je i važnost sudjelovanja u aktivnostima zajednice i poticanja povratka mladih u matičnu domovinu.


Bila je to svečana večer. Nazočni su uživali u predstavljanju folklorne skupine mladih s hrvatskim plesovima. A na kraju slavlja uslijedio je spektakularan nastup Zone de Humor.

Galerija
Dan državnosti u Cochabambi , Foto: ustupljena fotografija/Hrvatska zajednica Cochabamba
Dan državnosti u Cochabambi , Foto: ustupljena fotografija/Hrvatska zajednica CochabambaDan državnosti u Cochabambi , Foto: ustupljena fotografija/Hrvatska zajednica Cochabamba

Hrvatska zajednica La Paz Bolivija proslavila je Dan državnosti Republike Hrvatske svečanom večerom na kojoj je sudjelovalo stotinjak ljudi. Vjerne tradiciji, dame iz zajednice pripremile su tradicionalne hrvatske slastice. 


Ovaj emotivni susret bio je ispunjen ozračjem zahvalnosti i ljubavi prema domovini, a djeca su sudjelovala u dojmljivim narodnim nošnjama.

Galerija
Dan državnosti u La Pazu, Foto: ustupljena fotografija/Hrvatska zajednica La Paz
Dan državnosti u La Pazu, Foto: ustupljena fotografija/Hrvatska zajednica La PazDan državnosti u La Pazu, Foto: ustupljena fotografija/Hrvatska zajednica La Paz

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!